I pre novog Statuta, važe sve odluke Vlade Vojvodine

Suspenzijom dela Statuta, Ustavni sud Srbije osporio je, između ostalog, naziv Vlade Vojvodine, ali ne i njeno pravo da donosi odluke do 5. juna, kada ističe rok za usklađivanje najvišeg pokrajinskog pravnog akta sa Ustavom.

Suspenzijom dela Statuta, Ustavni sud Srbije osporio je, između ostalog, naziv Vlade Vojvodine, ali ne i njeno pravo da donosi odluke do 5. juna, kada ističe rok za usklađivanje najvišeg pokrajinskog pravnog akta sa Ustavom.

U obrazloženju USS, na 140 stranica, navedeno je da proces korekcije Statuta ne sme da ugrozi funkcionisanje pokrajine. Na isti način odluku USS tumače i pravni eksperti, ali i predstavnici parlamentarnih stranaka.

"Dok usaglašeni Statut ne stupi na snagu, "stari" pravno važi u celosti", kaže za Novosti dr Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava. Po njegovim rečima, svi akti koji budu doneti u šestomesečnom periodu imaće važnost i po isteku tog roka: "U slučaju sumnje da su neke od odluka neustavne ili nezakonite, mora se pokrenuti postupak ocene."

Pavle Budakov, šef kluba SPS u pokrajinskom parlamentu, ističe da je iz uputstva USS jasno da se mislilo i na to da život u Vojvodini ne može da stane zbog usaglašavanja Statuta: "Na parlamentarnim strankama je sada da se potrudimo i usklađivanje završimo za dva, najviše tri meseca."

Miroslav Vasin (DS) najavljuje da će u narednim mesecima vojvođanska vlada raditi nesmetano: "Donećemo niz odluka važnih za poljoprivredu, a uskoro ćemo formirati JP za puteve koji su u našoj nadležnosti."

  • Ninaa

    17.01.2014 16:17
    Ustav
    Da li su u Demokratskoj stranci, čuli za Ustav? Treba neko da im objasni i razjasni šta piše u Ustavu Republike Srbije!!! Na njihovu veliku žalost teritorija SRPSKE Vojvodine je sastavni deo Republike Srbije!!! I tako treba i da ostane!
  • Солунац

    17.01.2014 14:59
    Све је то фудбал
    Добро, за кога су обавезујуће те одлуке?
    Не само у наведеном периоду, него и пре тога.
    Све је личило (и даље личи) на фудбалску утакмицу ревијалног карактера, где су се састали наши и њини, где је резултат био у другом плану, а која је обиловала беспотребним грубостима, тако да су капитени и по пар најбољих играча, на обе стране, меч завршили са преломом ногу.
  • Aana

    17.01.2014 12:40
    Vlada u vladi
    Gospodo demokrate, objasnite svom narodu, gde to još postoji "vlada u vladi? Samo pokazujete, da želite državu u državi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti