Mrežama i bodljama protiv golubova na Spensu

Spens će ove godine uložiti dva miliona dinara u opremu koja treba da spreči prilaz golubovima i drugim pticama ovom objektu.
Spens će ove godine uložiti dva miliona dinara u opremu koja treba da spreči prilaz golubovima i drugim pticama ovom objektu.

U planu investicija se navodi da je toliko novca potrebno za nabavku i potom radove na postavljanju mreže i žičanih bodlji na metalnoj konstrukciji oko objekta. Oprema se nabavlja jer, kako kažu na Spensu, golubovi prave veliku štetu i predstavljaju ozbiljni higijenski problem. Predviđeno je da se atestirane mreže i bodlje postave kod Ulaza 8 i kod ulaza iz pravca Univerzitetskog grada, jer su to najkritičnije lokacije kroz koje ulaze golubovi.

U upravi Spensa, koja je prošle godine morala da ukloni deo mreža zbog toga što su se u njima zaglavljivali golubovi i potom su leševi ovih ptica nedeljama visili, kažu za Radio 021 da će ova nova oprema biti bezbedna za golubove.

"Planirana oprema je namenska i sertifikovana, tj. bezbedna je za ptice, odnosno ne može doći do njihovog povređivanja. Mada se u programu navodi reč bodlje, pravi naziv je "igličasta zaštita od ptica". Pored ovog sistema moguće je da će se koristiti i mreže za zaštitu od ptica, koje su takođe namenske i sertifikovane. Takve vrste zaštite se prilagođavaju samom objektu, odnosno njihovom položaju na objektu na kojem se montiraju", kaže za 021 savetnik direktora za komercijalne i investicione poslove Dušan Miladinović.

On dodaje i da su sistemi koje Spens planira da nabavi u ovoj godini primenjeni na nizu objekata u Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji: na PMF-u Novi Sad, na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sremskim Karlovcima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Čurugu, sladari "Maltinex" i drugim. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • anastasija

    14.05.2014 08:49
    bodlje za kriminalce
    najveci problem našeg grada su golubovi, izbačeni psi, mačke. protiv njih se treba boriti, a kriminal neka cveta, otimanje lančića, tašni, novčanika, telefona... kako vam ne padne na pamet da postavite mreže i bodlje za kriminalce i lopove, a ne za nedužne ptice. treba potrošiti novac na veoma bitnu opremu za ubijanje i masakriranje ptica koje su simbol našeg grada!

  • @

    19.01.2014 08:36
    Kladionicar
    Oni su već postavljali onomad kada su golubovi se uplitali i umesto kazne, dobijaju posao.
  • Kladionicar

    18.01.2014 23:55
    Po koje pare...
    Smem da se kladim u velike pare, koje na zalost nemam, da ce te bodlje i mreze nabavljati i postavljati firma Pro-Industry. Pricaju iz Spensa da su vise puta pre izrade plana za investicije bili kod direktora da ga "ubede" kako je to najbitnije da se radi. Na kraju, rezultat govori da su bili "ubedljivi". Micin nije kao obican majonez, mesa se samo u dobro podmazano testo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti