Obeležavanje godišnjice Racije u četvrtak

Pomen žrtvama Novosadske racije biće organizovan u četvrtak, 23. januara, kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije.
Pomen žrtvama Novosadske racije biće organizovan u četvrtak, 23. januara, kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije.

Kako za 021 kaže Goran Levi, predsednik novosadske Jevrejske opštine, obeležavanje godišnjice ovog fašističkog zločina je dan kada Novi Sad tradicionalno pokazuje svoju snagu, zajedništvo i saučešće u bolu za stradalim sugrađanima.

"Pozivamo građane i građanke Novog Sada da dođu u što većem broju i svojim prisustvom pokažu koliko je ovaj grad jedinstven u teškim trenucima", navodi Levi.

Centralni događaj počinje u podne, a očekuje se dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i ambasadora Mađarske i Izraela, Oskara Nicovica i Jozefa Levija. Pravoslavni parastos držaće episkop bački Irinej Bulović, dok će besedu na hebrejskom održati rabin Isak Asiel.

Nakon obeležavanja na Keju, delegacija će produžiti do Štranda, gde će položiti vence i na spomenik koji se nalazi u blizini gradske plaže. Ove godine za građane je organizovan i prevoz autobusima GSP-a do Štranda.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve pogroma stanovništva koje se 21, 22. i 23. januara 1942. godine odigralo u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine. (M.S. - miodrag@021.rs)

  • 21.01.2014 20:27
    Зашто је амбасадор Мађарске наведен пре амбабасадора Израела? Ко је овде био џелат, а ко жртва?
  • Unuka porodice žrtava

    21.01.2014 11:44
    Cico sramota na neznanju i nemanju empatije...U novom sadu konkretno nije bilo nikakvih diverzanata ili puškaranja nad mađarskom vojskom, pa su išli po kućama i ubijali planski, iz pre svega koristoljublja i šovinizma sve što je srpsko pogotovo u ulicama malo imućnijih. Racija je pokolj nevinih, moj deda je bio sveštenik, odveden na legitimisanje,kao i deda ujak...nikad se nije vratio.Komšinicu jevrejku trudnu su udarali bajonetima...Nisu kao što velite provocirali, ubijeni su zbog svoje nacionalne pripadnosti, pokoj im duši.A vama Cico manite se komentarisanja i vredjanja, manite se propagande i sram vas bilo pokušavate da razblažite istinu...Tako su i oni koji su zločine izvršili, izmislili razlog da postoji pobuna,postajete isti sa njima i pročitajte šta je rekao Žilinski...Veoma ste nemoralni ako sudite mladićima iz Šajkaške koji su se krili iz straha po salašima sa tri metka i sad ih krivite za mađarski pokolj.Glupo i neumesno...ali neznanje nije opravdanje
  • Anti Bot

    21.01.2014 11:24
    Obeležavanje godišnjice novosadske racije sećanje na stradale novosađane (zna se i koje nacionalnosti), pitam se zašto bi bilo ko sem građana novog sada učestvovao u ovom događaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti