Novosađani dizajnirali futurističku jedrilicu

Novosađani Svetlana Mojić i Nikola Stjelja dizajniraju jahte, jedrilice, avione i njihove enterijere.
Novosađani Svetlana Mojić i Nikola Stjelja dizajniraju jahte, jedrilice, avione i njihove enterijere.

Jedan od njihovih najvećih projekata je "trimaran airbender 100", jedrilica od tridesetak metara za ekstremno jedrenje sa specijalno dizajniranim "adrenalinskim kapsulama", piše "24sata".

Mojićeva kaže da je trimaran kreiran u saradnji sa inženjerom iz Portugala i industrijskim dizajnerom iz Turske.

"Sastavljen je od dve kabine, za posadu i goste. U centralnom delu je salon sa delom za upravljanje, kuhinjom i kupatilom. Na pramcu i krmi su po jedna kabina za po šest osoba. Unutrašnji prostor je odvojen i pluta u koritu od broda, da bi se što manje osećale vibracije pri jedrenju", priča Svetlana.

Inspiracija za trimaran proistekla je iz tradicionalnog japanskog modula tatamija.

"Neophodno je da brod bude što lakši, pojedini elementi imaju više funkcija, pa se kabine lako modifikuju. Sve je podesivo i prostor je bez suvišnog nameštaja", kaže Svetlana.

Ono što ovu jedrilicu posebno izdvaja su adrenalinske kapsule. One su dodate na spoljašnje trupove, a boravak u njima dozvoljava da se uistinu osetiti brzina jedrenja. Kada ide veoma brzo, dva trupa trimarana se odvoje od vode, a adrenalinska kapsula, koja je sa svih strana providna, štiti osobu od udara vode.

Glavnu reč u timu vodi Svetlana, koja je završila arhitekturu i deceniju provela u jedriličarskoj reprezentaciji Srbije. Specijalizovala se za dizajn jahti u Veneciji, nakog čega je otvorila dizajnerski studio "Salt & Water" u Novom Sadu.

Nikola je tokom studija arhitekture dolazio kod nje na praksu, pa se i zaposlio, a sada sa njima povremeno sarađuje još dvoje dizajnera. Stjelja kaže da mu je izazov rad na ovako velikim projektima.

"Sve kreće od ideje. Bitno je da se uskladimo sa željama klijenata. Prvo ideju prenosim na papir, pa pravimo trodimenzionalne modele na kompjuteru. Sve mora da se predvidi, da se ne pomera, pa tako npr. mesta za čaše imaju udubljenja - objašnjava Stjelja.

Do sada su uradili dizajnirali dva aviona i dvadesetak jahti. Marijana Papić, povremena saradnica, kaže da je posao zanimljiv i da je neophodno uvek biti u korak sa kompjuterskim programima.

Za dizajn privatnog aviona ovaj tim ušao je u uži izbor Godišnje svetske nagrade za dizajn jahti i aviona. Reč je o "boingu 787", koji se od ovog januara, osim u komercijalne, koristi i u privatne svrhe i izgleda kao veliki, luksuzno opremljeni stan.

  • Vojkan

    21.01.2014 00:39
    Napred, i samo napred!
  • Orwell Vegan

    20.01.2014 19:10
    Ovo treba da ide na naslovnu
    A ne ona slika sa hapsenjem dilera. Kreativne ljude i ideje gurajte a ne propalitete i politicare. Srbija ima talente kao i sve zemlje sveta, ali se neproduktivna banda prikazuje kao jedina opcija. Za to su krivi mediji i novinari koji jedne te iste ljude besplatno reklamira i promovise svaku njihovu glupost, iz dana u dan. Nismo mi svi sisali vesla i nismo svi na drzavnoj sisi, ima nas koji radimo nesto zbacajno i kvalitetno, i placamo porez koji oni stavljaju u svoje dzepove, ali se nas glas ne moze cuti u medijima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti