Novosađanke godinama ne idu kod ginekologa

Oko 45 odsto Novosađanki starijih od 50 godina ne odlazi kod ginekologa po nekoliko godina, dok to isto ne čini 19 odsto sugrađanki mlađih od 50 godina, pokazalo je istraživanje Poliklinike "Konzilijum" na uzorku od 500 Novosađanki povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.
Oko 45 odsto Novosađanki starijih od 50 godina ne odlazi kod ginekologa po nekoliko godina, dok to isto ne čini 19 odsto sugrađanki mlađih od 50 godina, pokazalo je istraživanje Poliklinike "Konzilijum" na uzorku od 500 Novosađanki povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

S druge strane, mlađe generacije postaju sve odgovornije prema svom zdravlju, pa tako svega 4 odsto žena do 30 godina ode prvi put kod ginekologa posle 20. godine, dok je ostatak (96 odsto) to učinilo pre 20. godine.

Za razliku od njih, čak 47,5 odsto sugrađanki preko 50 godina prvi put je otišlo kod ginekologa posle 20. godine, od kojih je 6,5 odsto to učinilo posle 30. godine.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da mlađe žene prvi put odlaze kod ginekologa sa 18 godina, dok su to starije sugrađanke činile u proseku u 21. godini.

I dalje je visok procenat mladih žena koje preko tri godine nisu išle kod ginekologa i njih čini 13 odsto.

Istovremeno, svaka 10. žena bolovala je od virusnih infekcija na genitalnim organima, što ih stavlja u povećan rizik od oboljenja karcinoma materice.

Rak grlića materice moguće je pravovremeno otkriti i u potpunosti izlečiti, pod uslovom da devojke od 19 do 25 godina jednom u dve godine, a starije od 25 godina jednom godišnje urade pravilnu dijagnostiku (kolposkopija i PAPA test), navodi se u saopštenju novosadske Poliklinike "Konzilijum".

  • gagans

    22.01.2014 10:22
    čekanje
    ginekolica je divna i dobra i na pitanje što nisam došla često na pregled...pa neka pogleda čekaona punu žena, nalaz nije odmah, ....naše zdravstvo je loše i onda bolje što manje biti u ambulatama, a za privatno nemam para...za nalaz
    u Kamenici sam ispovala načelnika preko telefona
    jer mi 4 nedelje nije mogao naći vremena za tumačenje nalaza, pa se smejao kad me video uživo koja mala sitna ženica....
  • 22.01.2014 06:19
    pritom
    moras da ih molis da urade pregled grudi, jedan jako rutinski pregled. ova moja je prevrnula ocima kad sam je pitala za to...
  • Marsovci

    21.01.2014 22:03
    Sramota
    Sramotan clanak. Za redovan godisnji pregled u DZ ZOV sam se prijavila u oktobru 2012. a na red sam dosla za 4 meseca! I dr mi uradi papa test i briseve a kolposkopija i ultrazvuk su misaona imenica. SRAMOTA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti