Pomen žrtvama Racije u podne

Novi Sad će 72. godišnjicu Novosadske racije obeležiti danas skupovima na Keju žrtava racije, Štrandu i na Trgu slobode.
Novi Sad će 72. godišnjicu Novosadske racije obeležiti danas skupovima na Keju žrtava racije, Štrandu i na Trgu slobode.

Centralni događaj će biti u 12 časova kod spomenika "Porodica".

Pošto se prisutnima obratiti gradonačelnik Miloš Vučević uslediće pomen Srpske pravoslavne crkve koji će održati episkop bački Irinej. Nakon pomena, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održaće komemorativni obred Jevrejske zajednice. Delegacije će zatim položiti vence na spomenik "Porodica" u prisustvu ambasadora Mađarske i Izraela, a sa broda ratne mornarice biće spušteni venci u Dunav.

Potom se ide do Štranda gde će se održati pomen pored prošle godine postavljenog spomenika žrtvama racije . Iz gradske uprave su saopštili da će biti oranizovan i autobuski prevoz od keja za Štranda za građane.

Na Trgu slobode će, u organizaciji Kulturnog centra biti postavljeno belo kamenje sa imenima stradalih Novosađana u raciji januara 1942. godine. Kamenje će biti postavljeno oko spomenika Svetozaru Miletiću i biće na tom mestu od 10 do 16 časova.

U Novosadskoj raciji od 21. do 23.januara 1942. godine mađarska fašistička vojska i žandarmerija ubila je više od 1.200 Novosađana. Istraživanja iz poslednjih godina govore da je broj žrtava veći, ali za sada nije urađena revizija spiska.

  • MikiMile

    23.01.2014 08:21
    Budućnost
    "Budućnost pripada onima koji se najduže i najdalje sećaju prošlosti" - Niče
  • majčina dušica

    23.01.2014 08:15
    Oko ovog događaja, danas se ne treba raspravljati, niti ga svojatati, danas treba da pokažemo poštovanje prema žrtvama, našim sugrađanima.
  • alisa

    23.01.2014 08:10
    Da se nikada ne ponovi. Neka im je večna slava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti