Sutra štrajkuje deo zaposlenih iz javnog sektora

Dva sindikata zakazala su za sutra u 11 časova jednosatni štrajk upozorenja jer nisu zadovoljni predloženim izmenama u Zakonu o radu. Štrajk zajednički organizuju Savez samostalnih sindikata i UGS "Nezavisnost".
Dva sindikata zakazala su za sutra u 11 časova jednosatni štrajk upozorenja jer nisu zadovoljni predloženim izmenama u Zakonu o radu.

Štrajk zajednički organizuju Savez samostalnih sindikata i UGS "Nezavisnost".

Kako za 021 kaže predsednik samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, štrajk upozorenja će se sprovoditi prekidom rada zaposlenih u preduzećima i ustanovama širom Novog Sada i Vojvodine, kako bi se iskazalo nezadovoljstvo zbog donošenja zakona koji su protiv interesa građana.

"Podršku ćemo dobiti od Nezavisnog sindikata policije, pošte, prosvete, komunalaca, zdravstva,... svi će učestvovati. Žao mi je što će Novosađani na sat vremena to osetiti na svojoj koži, jer neće moći da završe planirane obaveze zbog obustave rada, ali mi moramo da sprečimo ono što se sprema radnicima u Srbiji", kaže Milić za 021 i dodaje da očekuju da se zakoni ubuduće donose civilizovano, "da se ne demonstrira sila, već da ih usvajaju snagom argumenata".

Sindikati se ne slažu sa odredbama zakona koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina i naknada za minuli rad, a tražiće i smenjivanje ministra privrede Saše Radulovića. Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni sindikati "Nezavisnost" naveli su da se ne sme ponoviti samovolja i jednostrano pisanje za radnike najznačajnijih zakona. Zakoni zbog kojih se organizuje štrajk u međuvremenu su povučeni iz procedure, ali sindikalci traže zvaničan stav Vlade Srbije povodom tih zakona.

Solidarišući se sa ostalim sindikatima, štrajku će se pridružiti i sindikat policije, ali oni će, kako navode, prevashodno štrajkovati zbog problema zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • boja

    26.01.2014 19:15
    normalno je da javni sektor strajkuje jer samo njima odgovara da dolaze kobajagi na posao nista ne rade i uzivaju sve privilegije
  • Marko

    22.01.2014 22:34
    A sad adio
    Zakon o radu koji nažalost neće stupiti na snagu (bar ne u prvobitno zamišljenoj formi) kopija je Nemačkog Zakona o radu koji je poprilično represivne prirode (u Nemačkoj je po donošenju rezultata zamenjen novim, liberalnijim)i koji je trenutno jedino što ovu zemlju može trgnuti iz blata, još jednom nažalost što je to jedini način.
    Druga stvar je da se on prvenstveno odnosi na privatni sektor, još jednom - nažalost, i ne razumem preterani strah sindikalaca za svoja radna mesta, radna vremena od cirka 5 sati dnevno i plate u proseku 45-50 hiljada dinara.
    Da je i malo pameti u ovom odumirućem društvu, ovaj zakon bi oberučke trebao biti prihvaćen kao nešto što nam daje nadu za još kojih 10ak godina opstanka nacije.
    Imam godina da mogu da doživim 2070-tu, ali nemam objašnjenja za ovo što sami sebi radimo ni načina da svojoj deci za 10-ak godina objasnim šta je to bila i gde se prostirala ta zemlja koja je nekada postojala, ta Srbija...

    Gorki narode moj.
  • rogi

    22.01.2014 22:16
    Ajde da mi lepo pravedemo zakon o radu neke normalne zemlje, moze skandinavske recimo ili nemacke. Jednostavno i kraj. Zasto mi uvek izmisljamo toplu vodu, pa valjda je neko vec resio ovaj problem, mi ionako kasnimo 20+ god za normalnim svetom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti