Stotinak Novosađana protestovalo protiv nasilja

Stotinak Novosađana okupilo se večeras na Trgu Slobode da izrazi protest zbog sve više maloletničkog nasilja u Novom Sadu.
Stotinak Novosađana okupilo se večeras na Trgu Slobode da izrazi protest zbog sve više maloletničkog nasilja u Novom Sadu.

Oni su kod spomenika Svetozaru Miletiću zapalili sveće poređane u obliku strele, "uperene" ka Gradskoj kući gde je sedište lokalne vlasti.

Među okupljenima su bili funkcioneri i aktivisti gradskih opozicionih stranaka, i aktivisti pojedinih nevladinih organizacija.

Poziv na okupljanje je usledio nakon incidenta u Ekonomskoj školi, gde je grupa mladića upala na čas i pretukla učenika.

Dan nakon incidenta direktor škole Nebojša Bulatović, na pitanje kako je moguće da neko ko nije učenik škole uđe na nastavu, kaže da je fizički nemoguće da jedan radnik obezbeđenja u smeni pokrije svih pet prilaza školi i oba ulaza u samu zgradu, te da će se zbog toga ubuduće vrata škole zaključavati. "Na taj način ćemo pokušati da podignemo nivo bezbednosti u našoj školi, zaključavaće se ulaz za učenike iz dvorišta tako da će radnik obezbeđenja uvek biti na ovom glavnom ulazu sa ulice tako da će moći da prati ko dolazi u školu i sa kojim namerama", kaže Bulatović za RTV. Osim toga angažovaće se dodatni dežurni profesori, a u najskorijem roku biće održan i savet roditelja, ali Bulatović dodaje da škole same ne mogu da se izbore sa sve većom pojavom huliganstva.

Olgica Ćirić, predsednica Saveta roditelja Ekonomske škole "Svetozar Miletić" ocenjuje da je ugrožena bezbednost dece u Novom Sadu. "Roditelji su apsolutno zabrinuti zbog toga jer dešavaju nam se zaista ozbiljne stvari i nije više sigurno pustiti decu ni u školu, a kamoli negde drugde, i dokle god se nešto zaista ozbiljno ne preduzme, i u okviru kaznene politike, i preventivno, rešenja problema neće biti.

Iako je u oktobru prošle godine savet roditelja srednje ekonomske škole doneo odluku da bi svaki roditelj trebalo godišnje da izdvoji 1.000 dinara u cilju povećanja bezbednosti dece, roditelji nisu bili spremni da podrže taj predlog, a kako nam je rečeno u školi upravo zbog nedostatka finansijskih sredstava video nadzor koji postoji u ovoj zgradi nije u funkciji.

Jučerašnji incident u Ekonomskoj školi je samo jedan od nizu vesti iz crne hronike koje potresaju Novi Sad. Od početka godine zabeleženi su pokušaji ubistava, razbojništva i druga krivična dela. Prošle godine je u Novom Sadu bilo nekoliko pokušaja organizovanja protesta zbog porasta kriminala, ali su okupljanja bila slabo posećena. Najmasovnije okupljanje je bilo nakon pucnjave kod škole na Novom naselju.

Vučević: Decu učiti da je nasilje neprihvatljivo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević oštro je danas upozorio na opasnost od nasilja u školama, među maloletnicima. On je to saopštio povodom jučerašnjeg incidenta u Srednjoj ekonomskoj školi .

Vučević je ocenio da decu treba od najmanjih nogu učiti da su u civilizovanom društvu neprihvatljivi nasilništvo, rasistički stavovi i nizak nivo tolerancije prema drugačijima i manjinama. "Iako živimo u brzom vremenu, moramo zastati i temeljno se posvetiti ovom problemu, počevši od porodice do zvaničnih institucija i medija", poručio je Vučević.

Dodao je da će Grad Novi Sad nastaviti da sarađuje s policijom i drugim institucijama, ali neophodno je da Ministarstvo prosvete Srbije utvrdi i sprovede mere za suzbijanje maloletničke delinkvencije u školama.

  • Biljana

    23.01.2014 12:52
    @ Stanko
    Nasilje se ne resava nasiljem. Moji roditelji su takodje podrzavali da nastavnici ne tuku decu, ali su i svojim primerom i vaspitanjem to potvrdili. Nije resenje u protestu protiv nasilja, nego u porodici. Kako (ne)vaspitate svoje dete takvo ce i biti, ali ne samo prica, nego licni primer.
  • ab

    23.01.2014 11:41
    od
    Mauzer I.
    A što nisu ušli kod Vučevića na razgovor, sigurno bi ih primio, a ne da detinjasto pale svećice pa upiru kao da su oni u srednjoj školi.
    Je l' si ti naduvan ili samo glup il' si placen da pisez gluposti ?
    Mauzer : "Uveravam te da nisam naduvan".
  • Samo politika

    23.01.2014 08:57
    Ovo je obicna politika i to bezidejna. A ko stvarno misli da porast nasilja zavisi od gradonacelnika, taj nije bas intelektualno nadaren. Narednih godina ocekujte porast nasilja, nevezano za gradonacelnika i izbore. P.S. Ne izlazim na izbore od 2008.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti