FOTO: Obeležene 72 godine od Novosadske racije

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se danas na Keju žrtava racije kako bi odali počast stradalima povodom godišnjice tog nemilog događaja.

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se danas na Keju žrtava racije kako bi odali počast stradalima povodom godišnjice tog nemilog događaja.

Kod spomenika "Porodica", simbola ove tragedije, prisustvovao je veliki broj gradskih, pokrajinskih i republičkih funkcionera, ali i predstavnici Vojske, MUP-a i porodica žrtava.

Gradonačelnik Miloš Vučević najpre se obratio prisutnima, podsećajući na važnost sećanja na ovaj zločin i tom prilikom je kazao da tako nešto ne sme nikada i negde više da se ponovi. "Ovo je jedna od najtamnijih stranica u našoj istoriji", naglasio je on, dodajući na to da suživot na ovim prostorima nema alternativu, već da uživa poštovanje između različitih etničkih zajednica.

Pomen Srpske pravoslavne crkve služio je bački episkop Irinej, koji je tom prilikom podsetio da "ubistvo jednog čoveka nije manje zlo, nego pobiti čitavo čovečanstvo", dok  je komemorativni obred Jevrejske zajednice služio vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Takođe, prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sa potpredsednicima Milivojem Vrebalovim i Đorđem Milićevićem, predstavnici Kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, MUP-a Srbije, Vojske Srbije i drugi.

Delegacije su položile vence na spomenik "Porodica", u prisustvu ambasadora Izraela i Mađarske, a sa broda ratne mornarice spušteni su venci u Dunav. Pomen je završen kod spomen-ploče žrtvama na novosadskoj plaži Štrand, gde su ubistva i počinjena.

Podsetimo da je Novosadska racija jedan od natragičnijih događaja u istoriji Novog Sada koji se odigrao od 21. do 23. januara 1942. godine, a u kome je stradalo oko 1.300 civila. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Blizanac

    24.01.2014 07:58
    I ajde da se više ne delimo, ni po verskim, ni po političkim osnovama (duple komemoracije za vreme Pavličića). Ove žrtve nas sećaju da je Dunav podjednako hladan za sve. :(
  • Janoš

    24.01.2014 07:56
    @puuko - drugi su nedostojni
    Ako prošetate do Banovine, siguran sam da će Vam oni pomoći da veličate te -žrtve-.
  • puuko

    23.01.2014 19:52
    drugi su nedostojni
    Kadgod se o mađarima govori , oni mogu biti samo fašisti , i ništa drugo.
    O jadima , koji su naneseni nedužnim nemcima i mađarima , o to me ama baš nikad nema pomena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti