Sindikat: U Novom Sadu štrajkovalo 25.000 ljudi

Oko 25.000 članova samostalnih sindikata učestvovalo je danas u jednočasovnom štrajku upozorenja u Novom Sadu, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Novog Sada.
Oko 25.000 članova samostalnih sindikata, ili 90 odsto članstva te sindikalne organizacije, učestvovalo je danas u jednočasovnom štrajku upozorenja u Novom Sadu, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada i opština Vladimir Gvozdenović.

On je ocenio da je štrajk upozorenja bio uspešan. "Zaposleni u realnom sektoru, upravi i pravosuđu, zdravstvu, komunalnoj delatnosti, kulturi i drugim oblastima, prekinuli su rad od 11 do 12 časova a gde je to bilo neophodno poštovan je minimum procesa rada u tom terminu", istakao je Gvozdenović.

Napominjući da je, kako je bilo najavljeno, u toku štrajka upozorenja pročitan proglas sa zahtevima sindikata, Gvozdenović je dodao da će protesti biti nastavljeni dok god sindikati ne dobiju zvaničan stav Vlade Srbije povodom povlačenja Zakona o radu i ostalih predloženih zakona u toj oblasti.

Više stotina radnika Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i Domova zdravlja Novi Sad organizovalo je jednočasovnu obustavu rada. Kako je istaknuto na protestnom okupljanju, na platou KCV, zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, uz najavljene izmene zakona, pogađaju i donesene ekonomske mere Vlade.

Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u toj oblasti Dunja Civrić istakla je da zaposleni traže preispitivanje ekonomske mere Vlade o povećanju poreza na dodatu vrednost čime se, kako je rekla, umanjuju realne zarade svim zaposlenima.

Predsednik sindikata zaposlenih u KCV Steva Malić istakao je da se ta zdravstvena ustanova, od donošenja mere o zabrani zapošljavanja nemedicinskog osoblja, suočava s manjkom zaposlenih, što dodatno otežava funkcionisanje Kliničkog centra.

Sindikati se ne slažu sa odredbama Zakona o radu koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina i naknada za minuli rad, a traže i smenjivanje ministra privrede Saše Radulovića. Zakoni zbog kojih je organizovan štrajk u međuvremenu su povučeni iz procedure, ali sindikalci traže zvaničan stav Vlade Srbije povodom tih zakona.

  • НиколаНС

    24.01.2014 20:21
    Батина је из раја изашла
    За pimkin-а и истомишљенике. Шуша се никада није бојала Бога, него батина.
  • Portir

    24.01.2014 17:03
    Iz svih dosadašnjih komentara, ne samo ovih već iz svih komentara kada se u tekstu samo spomenu radnici u javnim preduzećima, ospe se "paljba" na zaposlene u javnim preduzećima, tipa neradnici, velike plate, višak ..., a nikom od tih zaposlenih kod privatnika ne pada na pamet da se organizuje i suprostavi bahatom ponašanju pojedinih privatnika, da traži svoja prava, platu, godišnji, plaćeno bolovanje - ćute i trpe, a onda dođe ovakav tekst i sva zla na one kojima u stvari zavide! Sve po principu što bi njemu bilo bolje nego meni!
  • Pimkin

    24.01.2014 16:22
    ZA LIMANKU!
    Koji ti to prostor u glavi stoji prazan i neupotrebljen?

    Žalosno, kako pojma nemaš kako je voditi sopstveni posao, imati privatnu firmu.

    Limanko nemaš pojma kako je to kada ulažeš sopstveni novac u posao, moliš boga da sve bude u redu, da krene. Kako je to kada si bolestan a ne možeš na bolovanje, jer nema ko da odradi to što moraš sam. Nemaš pojma kako je to kada zbog posla, ne možeš na godišnji odmor, jer te ne čeka plata kada se vratiš...

    NEMAŠ POJMA, MOJA LIMANKO. NIJE GLAVA SAMO ZA SLIKANJE, VEĆ I ZA RAZMIŠLJANJE.

    BOG TE BAŠ ZAKINUO. NADAM SE DA SI BAR LEPA I MLADA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti