Likvidacija ili reorganizacija Neobusa?

Sindikat metalaca Novog Sada neće prihvatiti plan reorganizacije fabrike autobusa "Neobus" koja se nalazi u stečaju. Zaposleni u toj firmi sutra će održati sastanak na kojem će raspravljati o tome da li su za reorganizaciju ili za bankrot.
Sindikat metalaca Novog Sada neće prihvatiti plan reorganizacije fabrike autobusa "Neobus" koja se nalazi u stečaju.

Zaposleni u toj firmi sutra će održati sastanak na kojem će raspravljati o tome da li su za reorganizaciju ili za bankrot. Predsednik sindikata metalaca Novak Vasić ističe za Radio 021 da radnici nikako nisu za likvidaciju Neobusa, ali i da neće prihvatiti plan reorganizacije, već zahtevaju da se ispita poslovanje te firme.

"Mi nikako nećemo prihvatiti taj plan koji je predložen jer ljudi ne veruju dosadašnjem vlasniku koji je doveo firmu do bankrota, da ista osoba može i da je izvuče. Tražimo od državnih organa da se ispitaju poslovanja Neobusa i fabrike autobusa iz Beograda jer je isti čovek bio na čelu obe firme", navodi Vasić za 021.

On objašnjava da radnici ne prihvataju reorganizaciju jer se tim planom omogućava kupcu iz Saudijske Arabije Al Magrabiju da za dve godine otkupi ponovo akcije za 2 miliona i 100 hiljada evra. "Ako Al Magrabi ima taj novac, zašto onda sad ne uloži u proizvodnju, dok još ima radnika", pita se Vasić.

Dodaje da se pojedinim radnicima duguje od 13 do 20 plata, a da im radni staž nije povezivan dve godine. Plan za reorganizaciju predložio je stečajni upravnik Ninoslav Šimić, koji se zalaže za to da potraživanja Razvojne banke Vojvodine država pretvori u svoje akcije, kako bi Neobus preživeo.

Podsetimo da je novosadski proizvođač autobusa u novembru 2012. godine otišao u stečaj odlukom Privrednog suda. Neobus je privatizovan na aukciji 2004. godine kada je kupac iz Saudijske Arabije Mohamedali Al Magrabi, koji je u Srbiju došao da kupi autobuse za svoje autoprevozničko preduzeće, kupio celu fabriku za 720.000 evra. (Suzana Stojićević – suzana@021.rs)

  • nsnn

    25.01.2014 08:01
    GSP planira nabavku 30 solo autobusa (i 20 zglobnih - primedba: Cone)

    Gradski prevoznik planira da prema ovogodišnjem Programu poslovanja kupi na kredit 20 zglobnih autobusa, 10 solo autobusa na gasni pogon i 10 solo autobusa na dizel.

    vest od pre 2 nedelje, ima tu posla, samo sto se nekome isplati da uvozi autobuse iz italije, dok firma koja pravi autobuse u istom rangu i veoma kvalitetne i lepe propada na manje od 10km od garaze gsp-a naseg, e to vam je srbija i nas mentalitet
  • 24.01.2014 20:30
    Поштовани радници Необуса,сутра се не гласа,о Зорану,Костићу или Васићу већ о томе да ли фирма иде у банкрот или у реорганизацију.Све осим овога је нагађање.Радници изаберите сами шта Вам одговара.
  • Sedam

    24.01.2014 19:50
    A šta je sa onom Vučevićevom pričom o kinezima koji će sad da kupe Neobus i zaposle pola Novog Sada da pravi autobuse za pola Evrope ?
    Je li moguće da je lagao ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti