Novosadski sindikalci i levičari kritikovali izmene Zakona o radu

Na tribini "Šta će biti sa zakonom o radu" održanoj u Radničkom domu "Svetozar Marković" u Novom Sadu predstavnici sindikata i levičarskih organizacija izneli su svoje primedbe vezane za izmene Zakona o radu.
Na tribini "Šta će biti sa zakonom o radu" održanoj u Radničkom domu "Svetozar Marković" u Novom Sadu predstavnici sindikata i levičarskih organizacija izneli su svoje primedbe vezane za izmene Zakona o radu.

Jovanka Zlatković iz udruženja "S.T.R.I.K.E." je govorila o nejasnoćama zakona, koji, po njenom mišljenju, nije pisan za javnost i koji zahteva dodatna tumačenja i pojašnjenja.

"Ovakav zakon iako je po količini teksta opsežniji od postojećeg, utoliko je nejasniji i samim tim ostavlja neke od osnovnih odredaba sklonim različitim ili konfliktnim tumačenjima", smatra ona.

Željka Jorgić Đokić iz Saveza samostalnih sindikata Vojvodine skrenula je pažnju na pojedine članove zakona koji se odnose na otkazivanje radnog ugovora, ukidanje otpremnina, minuli rad, uređivanje godišnjeg odmora i radnog vremena. "Uvođenje definicije radnog vremena kojom se radno vreme vrlo neodređeno opisuje kao vremenski period u  kojem je zaposleni raspoloživ da izvršava poslove po naredbama poslodavca  na mestu na kojem se oni obavljaju ili tamo gde to poslodavac odredi. Zahvaljujući ovakvom i sličnim opisima sami uslovi i odlike rada su ostavljeni apsolutno neodređeni, pa time i na volju poslodavca", navodi ona.

Branislav Markuš, član UG Ravnopravnost i bivši radnik Jugoremedije, ukazao je na potrebu sindikalnog udruživanja međusobno koliko i sa levim organizacijama, navodeći da je upravo to odigralo bitnu ulogu pri povlačenja predloga o zakonu o radu i pri uticaju na ostavku ministra privrede Saše Radulovića.

Učesnici tribine zaključili su da postojeći zakon jeste bolji od predloga njegove izmene – ono što je problematično jeste najpre loša praksa njegovog sprovođenja, koja bi se novim zakonom samo legalizovala. (M.S. - miodrag@021.rs)

  • Poslednji Vojvođanin

    26.01.2014 17:02
    Džeronimo
    Poslodavci = Koza nostra.
    U Srbiji je na delu najgori mogući oblik kapitalizma.
    Svi poslodavci, ali baš svi odreda, i privatni i oni iz državnih preduzeća, prvo na proveru porekla imovine. To trba da je prvi član novog Zakona o radu, a za ostalo ćemo se lako dogovoriti.
  • posmatrac

    26.01.2014 16:41
    KNJAZ
    Kada je Milos pisao ustav poslednji pasus je bio "i kako Knjaz kaze".
    Svi koji su radili kod privatnika znaju da se podpisuje ugovor u kojem se utvrdjuju pravila obaveze i prava i kao i u banci prilikom uzimanja kredita kome se ne svidjaju uslovi moze da se okrene i ode sve je stvar nuzde kako u kreditu tako i u poslu.
  • jo

    26.01.2014 15:16
    Samoupravljači
    Druže tito mi ti se kunemo.šalim se svima njima ja bi dao po jednu propalu fabriku da pokažu svoje znanje.Srbija ima malo onih koji rade a puno onih koji pala....de celog radnog veka.Tako je bilo i za vreme ćope pa smo dogurali do blata.Zato i uvozimo pasulj i beli luk iz Kine,da nije talijana i dan danas bi pravili stojadina iz 74,o nečemu naprednijem i da ne pišem.Što lepo sindikalci ne napišu svoju verziju zakona i usvoje u skupštini sa sve krkobabićima pa da onda ovde postane ko u Kijevu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti