U Novom Sadu osnovano Udruženje Crnogoraca

U Novom Sadu osnovano je Udruženje Crnogoraca Vojvodine, čiji je cilj očuvanje identiteta i ravnopravnosti Crnogoraca, saopšteno je danas iz tog udruženja.

U Novom Sadu osnovano je Udruženje Crnogoraca Vojvodine, čiji je cilj očuvanje identiteta i ravnopravnosti Crnogoraca, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Predsednik inicijativnog odbora, akademik Dragiša Popović rekao je da je Crnogorcima u Srbiji potrebno da osnuju nacionalni savet, koji bi se starao o zaštiti prava te nacionalne manjine. "Crnogoraca je 1981. godine bilo u Srbiji oko 150.000, a po popisu stanovništva Srbije 2012. ih je manje od 40.000. Brojke same govore, te je opravdana inicijativa za osnivanje nacionalnog saveta", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, postojali su i postoje brojni pojednici poreklom iz Crne Gore, koji su dali zavidan doprinos razvoju Vojvodine.

Za predsednika Skupštine udruženja izabran je primarijus Slobodan Drakić, za potpredsednika bivši dugogodišnji direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu Marko Cicmil, a za predsednika Upravnog odbora imenovan je Veselin Mitrović.

Osnivanju udruženja prisustvovali su i potpredsednica Skupštine Vojvodine i predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova-Makanova, predstavnici Crne Gore i ambasade te države u Beogradu, predstavnici nacionalnih udruženja Crnogoraca iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Ana Tomanova-Makanova je kazala da je Vojvodina dom za sve svoje građane, i za one koji su došli u nju pre 300 godina, i za one koji su došli nedavno. "Treba da je čuvamo i gradimo, jer je ona naša. Treba biti tolerantan, poštovati sebe i druge, kako reče Miroslav Antić: 'Hajde da budemo, pre svega ljudi'", poručila je Tomanova-Makanova.

  • Pinky

    11.01.2023 12:33
    Svi koji nepostuju drzavu Srbiji,vanka!
  • Vojvnoj gori/Zetiodjanin

    25.03.2015 21:19
    ZA
    Vojvodjani treba da shvate da Ono sto Srbija sad radi vojvodini i na sta se svi zalimo, je upravo nekada srednjvekovna Srbija radila Crnoj gori/Zeti.

    Zeta je bila verski i nacionalno mesovita sredina (katolici,pravoslavci) Sloveni i Romani te romanizovani Iliri itd.Kao danas Vojvodina.
    Nemanja je silom osvojio i nametnuo crkvu i drzavu.Sve ono sto danas rade Vojvodini.Zato su Vojvodina i Crna Gora prijatelji.

    Nazalost vecina naroda koji je ove iz Crne gore takodjer mrzi Crnogorce po ancionalnosti i veci su Srbi od Srba.To su oni najglasniji zbog kojih iskreni i interkulturalni Vojvodjani imaju lose predrasude prema Crnogrcima.Braco Vojvodjani shvatite da to nisu Crnogorci, vec produkovani turboSrbi sa crnogorskim naglaskom koji blate crnogorsko ime medju postenim svetom.
  • aleksandar

    25.07.2014 13:58
    Srbijanci + crnogorci su SRBi
    Nebih imao nista protiv danasnje crne gore da nije pravljena po kalupima Josipa broza tita,da nema zastavu i himnu sekule drljevica(ustaskog i vatikanskog sluge) i da se ne zasniva na Milovoj ne srpskoj politici koga CIA ucenjuje zbog sverca cigareta,pa da ne bi isao u zatvor,covek celu naciju vodi u propast.Ja bih iskreno volio da ponekad kada sam sa nekom zgodnom zenskom budem crnac,da budem Rus kada se pije neka votka ili neki alkohol,ali ne mogu to sam sto sam,i ne stidim se toga. tako je sa nekim crnogorcima,oce ljudi da budu nesto sto nisu,a Njegos ih gleda i krsti se covek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti