Obeležen dan sećanja na žrtve Holokausta

Predsednik Skupštine grada Siniša Sević i predstavnici Jevrejske opštine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, položili su danas cveće na spomenik na Jevrejskom groblju.
Predsednik Skupštine grada Siniša Sević i predstavnici Jevrejske opštine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, položili su danas cveće na spomenik na Jevrejskom groblju.

"Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je dan kada svi treba da se setimo nevinih žrtava nacističkog terora i pokušaja nacista da naprave, kako su oni to govorili, čistu naciju. Bitno je da shvatimo da nema malih, sitnih i beznačajnih diskriminacija, da ne postoje bezazlene diskriminacije i da su svaka diskriminacija, nepoštovanje različitosti, omalovažavanje i nipodaštavanje vrlo opasni", kazao je Sević. On je dodao da je uveren da Novi Sad i Novosađani čvrsto stoje na tradicijama antifašizma i slobodarstva, duha tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti.

Predsednik novosadske Jevrejske opštine Goran Levi istakao je da je tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu stradalo na hiljade nevinih ljudi. "Svakog 27. januara sećamo palih žrtava Holokausta. Žrtve su stradale u raznim logorima po Evropi gde su se organizovano ubijali narodi", poručio je Levi.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine od strane Ujedinjenih nacija, a u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor Aušvic.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti