U školama uniforme umesto mobilnih?

U novosadskim osnovnim školama počele su da se sprovode ankete među roditeljima u vezi sa poboljšanjem bezbednosti dece.  
U novosadskim osnovnim školama počele su da se sprovode ankete među roditeljima u vezi sa poboljšanjem bezbednosti dece. Oni treba da odluče da li se slažu sa zabranom unošenja mobilnih telefona u školsku zgradu, kao i sa uvođenjem roditeljskih dežurstava i đačkih uniformi.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić, kaže za Radio 021 da postoji mogućnost da se neke mere sprovedu čak i ako ih ne izglasa većina roditelja. "Ako se većina roditelja ne opredeli za dežurstvo u školama, a imate značajan procenat ljudi koji to hoće, ja nisam siguran da im to treba uskratiti, naprotiv", ocenio je on.

Ukoliko roditelji smatraju da će školske uniforme opteretiti kućni budžet, postoji mogućnost da se ova mera svede i na nošenje obeležja škole, poput oznaka ili delova odeće. Kako Đukić kaže, ovi predlozi nisu konačni, a za njihovo dalje razvijanje potrebna je saradnja sa roditeljima.

"Ne mislimo da smo svojim rešenjima postigli maksimum onoga što može da se uradi i da su nam predlozi najbolji na svetu. Prosto takvi su i želimo da čujemo mišljenje onih koji su nam najdragoceniji, a to su roditelji i deca", kazao je on.

Kako je Đukić najavio, ako budu izglasane, nove mere bi trebalo da počnu da se sprovode već od početka naredne školske godine. Tokom leta bi trebalo da se obave pripreme za njihovo sprovođenje, u vidu organizacije rada i donošenja novih školskih pravilnika. (Asja Francisti)

  • piplfoks

    07.06.2010 07:29
    Kako se ovde vode obimne i zanimljive rasprave o uniformama, prosto divota; sve bi to bilo još lepše kad bi se vi uopšte pitali. Pa ni najprostojnija i najuljuđenija deca neće pristati da ih bilo ko uteruje u nekakvo đubre, a kamoli deca koje roditelji nisu u stanju da nateraju da se pristojno obuku, ili da se ne šminkaju u šestom osnovne. Samo je pitanje hoće li roditelji dozvoliti da im neko zamazuje oči čitavim ovim pitanjem i da li će biti dovoljno glupi da puste da se neko bogati na tenderu za uniforme. Deca ih sasvim sigurno neće nositi - ali verovatno će se dobro prodavati na internetu.
  • Jedan calac

    06.06.2010 10:39
    POZDRAVLJAM INICIJATIVU!
    Skolske uniforme treba uvesti iz vise razloga: Socijalno pojednacavanje - Urednost - Disciplina. Ovom prilikom ne mislim da uniforme iz doba socijalizma - ali bi se mogli uvesti sakoi sa grbovima skole - kao na Zapadu. Roditelji danas ne vode racuna kako im deca idu u skolu - a i sam imam prilike da vidim devojcice nasminkane u 7-8 osnovne. Dalje - nisam za restrikciju mobilnih - osim da budu iskljuceni za vreme nastave. Roditeljska kontrola mislim da je suvisna - mada roditeljski saveti treba da odlucuju - cak i o nastavnicima i profesorima - ako ima problematicnih - da se oni iskljuce iz skole. Isto tako bih uveo vecu disciplinu i kazne za bezobrazluk ucenika. Da ne kazem nesto vece.
  • mama

    05.06.2010 06:13
    kao mama tri mladja djaka molim da mi se objasni kako ce se finansirati te uniforme i kako ce mi deca pomocu tih uniformi javiti da umetsto 5 casova imaju 3 i da dodjem po njih jer nema sanse da pored stoke koja obitava u gradu idu samo kuci narocito popodne!!!
    stvar je vaspitanja i dece i roditelja i NASTAVNOG osoblja i TETKICA i OBEZBEDJENJA kako ce nam proci deca u skoli i dok se sve ta pojedine zatastakava kakvo su *ranje napravili u skoli a drugi se ribaju nece biti napretka
    roditelji su ti koji decu treba da upute kako se koristi mobilni a ne da se isti zabrane pa ako vas mrzi da se bavite detetom a vi mu ne kupujte mobilnisto se tice zadirkivanja po osnovi oblacenja pa ispod uniforme ce se videti patike i pantalone ili hulahoke a i fizicko se radi bez uniforme - tako da opaska nije vise na mestu
    saglasna sa Vladimirom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti