Novi Sad u junu dobija ombudsmana

Predlog za gradskog ombudsmana trebalo bi da se nađe na dnevnom redu naredne sednice Skupštine grada, najavio je njen predsednik Aleksandar Jovanović.
Predlog za gradskog ombudsmana trebalo bi da se nađe na dnevnom redu naredne sednice Skupštine grada, najavio je njen predsednik Aleksandar Jovanović. Kako kaže za Radio 021, on će insistirati da se predstavnici većinskih odborničkih grupa konačno dogovore o tome ko će biti predložen.

"Ono na čemu ću insistirati kod šefova odborničkih grupa jeste da se za narednu sednicu, odnosno junsko zasedanje, predloži ombudsman, pa da i njegova kancelarija najzad krene sa radom, da on predloži svog zamenika i da ova institucija u razvoju počne da radi", rekao je on.

Podsećamo, Skupština grada je odluku o tome da Novi Sad dobije zaštitnika građana donela još 2008. godine, ali taj posao i dalje niko ne radi. U ovom slučaju problem nije novac, već nedostatak dogovora između odbornika, kao i veoma strogi kriterijumi za obavljanje ovog posla.

Naime, gradski ombudsman mora biti diplomirani pravnik s položenim pravosudnim ispitom, sa najmanje pet godina iskustva u struci, koji, uz moralne kvalitete, ima i zapaženo iskustvo u borbi za zaštitu prava građana. Mandat ombudsmana i njegovog zamenika bi trajao pet godina. Za rad kancelarije je u 2009. godini izdvojeno nešto više od pet i po miliona dinara iz gradskog budžeta. (Asja Francisti)

  • sosa

    04.06.2010 10:45
    Baš da vidim kako će i od koga da nas štiti!
  • sonja

    04.06.2010 09:09
    komentar o ombudsmanu
    Najbolji kandidat za omudsmana je Petar Teofilovic,koji je pokazao ogromno zalaganje i znanje na pokrajinskom nivou.To je najbolje za grad ,neko ko je uhodan,a ne neko ko ce se uciti.Njegov cv govori mnogo o vrlinama.
  • MarkoNS

    04.06.2010 07:26
    preciznosti radi...
    Ombudsmana, i njegovu sluzbu od 5-6 ljudi, za pocetak. Sta reci? Vrlo korisna ustanova za nas gradjane&bas nam je to falilo... Ako moze nakarikajte jos stavku na Informatiku "samo 30 dinara po stanu za ombudsmana" i nasoj sreci nece biti kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti