Preporuka da se u novosadske škole uvedu pregledi torbi, uniforme...

Novosadsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama počelo je danas da sprovodi niz mera za prevenciju nasilja u školama.
Novosadsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama počelo je danas da sprovodi niz mera za prevenciju nasilja u školama.

Jedna od prvih preporuka biće povećanje broja dežurnih nastavnika za vreme velikog školskog odmora, kao i formiranje timova za borbu protiv nasilja koje će činiti i nastavnici i učenici.

Planira se i uvođenje povremenog nenajavljenog pregleda školskih torbi, uz saglasnost Saveta roditelja, kako bi se sprečilo unošenje oružja i ostalih predmeta koji su zabranjeni u školama.

Doneta je i preporuka da se, uz saglasnost Saveta roditelja, standardizuju uniforme ili neki drugi vid prepoznavanja učenika određene škole, kao i da za vreme trajanja nastave ulazna vrata i dvorište škole budu zaključani.

Preporuke i akcije obavljaće se u skladu s Priručnikom za primenu posebnog protokola za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

  • 28.01.2014 11:54
    Ovo cak ni kao privremena mera nece doneti nikakvo poboljsanje, ovo je samo privid da se nesto radi, a da se sustinski nista ne promeni, bez ikakve kreativnosti u resavanju problema. Ne postoji "instant" resenje koja ce neka skupina smisliti na jednom sastanku! Edukacija i vaspitanje pocinje od obdanista. Postojanje tacne strategije sta hocemo od te dece da postanu, a to naravno zavisi kakvo drustvo zelimo za X godina (eto jedan referendum na koji bi izasao). Tamo gde svakako zakazemo - bolji zakon, azuran i moralan sud, inteligentnija kaznena politika. Kada bi svaka institucija, kao to Koordinaciono telo, shvatila da nista samostalno i kratkorocno ne moze da uradi i svoju energiju usmerila u promenu citavog sistema (predlozima, pritiscima, medijima, itd.), sve bi se vrlo brzo promenilo na bolje. Ako ne bi i stvarno svi mi postali bolji ljudi i naravno deca, onda bi bar odma' postojala realna nada koja bi nas terala da se ponasamo bolje.
  • lulu

    28.01.2014 11:31
    Za pregledanje torbi,uniforme I zakljucavanje skole,nisam! Za policajca u skoli I oko skole jesam!
  • slobodan

    28.01.2014 11:04
    Svojom glavom misli
    Zbog jedan posto manijaka treba maltretirati 99% normalnih djaka? pa valjda su nam cilj normalna deca a ne da od njih pravimo krimose koje pretresa ko stigne. kako u danskoj, svedskoj ili bilo kojoj drugoj normalnoj zemlji deca idu u skolu? Pa ne prave se mere prema losim americkim filmovima vec valjda imamo neke psihologe, strucnjake za bezbednost koji ce nesto pametno da predloze a ne da pravimo logore od skola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti