Kriminalni dosije preporuka za saradnju sa državom

Biznismen Igor Sabo, koji ima bogatu krivičnu biografiju, posle svakog izlaska iz zatvora sarađivao je sa političarima kao što su Saša Dragin i novosadski funkcioneri Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Biznismen Igor Sabo, koji ima bogatu krivičnu biografiju, posle svakog izlaska iz zatvora sarađivao je sa političarima kao što su Saša Dragin i novosadski funkcioneri Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Pre mesec dana policija je uhapsila četiri bivša direktora Vojne ustanove Morović i trojicu zaposlenih u privatnoj poljoprivrednoj kompaniji Agroseme Invest i njenoj ćerci firmi Erdevik.

Oni su, prema istrazi policije, 2011. godine organizovali šemu po kojoj je Morović proizvodio suncokret i kukuruz za potrebe Agroseme Investa bez sklopljenih ugovora i druge neophodne dokumentacije, čime su doveli do toga da ovo vojno preduzeće nije moglo da naplati usluge proizvodnje. Morović je tako oštećen, dok je firma Agroseme Invest profitirala za oko 14 milona dinara.

Pljačka novosadske "Zvezde"

Među uhapšenima se našao i direktor Agroseme Investa, Igor Sabo, vojvođanski biznismen kontroverzne biografije, kome ovo nije prvo pritvaranje.

Sabo je, prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), već pet puta prijavljivan za dela iz privrednog kriminala, uključujući učešće u čuvenoj aferi Azotara 2009. godine i pljačku privatizovanog preduzeća Zvezda 2003 godine. Osim toga, Sabu se sudilo za utaju poreza i zloupotrebu položaja u firmama.

Bogati kriminalni dosije nije, međutim, sprečio državu da konstantno sarađuje sa Sabom i njegovim firmama.

On je, zapravo, u izvršenju krivičnih dela često sarađivao sa predstavnicima državnih institucija i političarima sa kojima je, posle svakog izlaska iz zatvora, lako ponovo uspostavljao saradnju.

Tako su, pored direktora Morovića, sa Sabom u aferi Azotara optuženi i bivši minsitar poljoprivrede Saša Dragin i predstavnici ovog državnog preduzeća koje je prodavalao đubrivo,  dok je u krađi novca iz trgovinske kompanije Zvezda sarađivao sa članovima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Još 2003. godine je optužen da je učestvovao u šemi iznošenja novca iz privatizovanog preduzeća Zvezda iz Novog Sada, a zatim i pranja tog novca kroz kupovinu kompanije Agroseme iz Sremske Mitrovice.

Sa Sabom su u tome učestvovali Dušan Đermanović i Antun Kaić, tada članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Kaić je u to vreme bio član Glavnog odbora i Predsedništva LSV, kao i poslanik u saveznom parlamentu.

"Ne trpimo lopove u svojim redovima"

Iz ove stranke su nam zvanično potvrdili da su oni bili članovi, ali da je Đermanović 2003. godine isključen iz LSV, dok je zbog afere u preduzeću Zvezda bio u bekstvu. Kaić je još uvek član.

"LSV u svojim redovima neće da trpi ni lopove ni lažove niti bilo koga ko na takav način gazi i prlja sve ono što su hiljade članova LSV činili i čine za svoju zemlju", navodi se u saopštenju upućenom CINS-u.

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, grupa predvođena tadašnjim direktorom Zvezde Jovanom Dujovićem, prebacila je 438.660 evra iz ovog preduzeća na račun of-šor kompanija Biltline Investment Corp. i Konet LTD sa Maršalskih ostrva. Novac su iz kompanije "izvlačili" na osnovu fiktivnih ugovora i faktura, da bi ga iskoristili za kupovinu akcija Agrosemena iz Sremske Mitrovice. Zastupnik obe fantomske firme bio je Dušan Đermanović.

Proces koji se vodio protiv njega u Novom Sadu, međutim, nije zasmetao Sabu da 2009. godine učestvuje u preprodaji đubriva u partnerstvu sa državom.

Đubrivo je, po aktuelnim uredbama Vlade Srbije, bilo namenjeno zemljoradničkom zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima čija je pretežna delatnost gajenje žita i drugih useva. Ipak, ono je završilo u firmama koje na to nisu imale pravo, pri čemu je budžet Republike Srbije oštećen za oko devet miliona evra, tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

U novembru 2010, preduzeće Agroseme Invest, koje je zastupao Igor Sabo, kupilo je nešto više od 209 tona đubriva po povlašćenoj ceni i na taj način ostvarilo protivpravnu korist od oko 20.000 evra.

Kompletno istraživanje CINS-a, sa pratećom dokumentacijom, možete pročitati OVDE.

  • Kampanja

    26.03.2015 01:18
    tdp Zvezda je imala tada najboljeg direktora Jovana Dujovica !!!
  • 30.01.2014 18:40
    Mia ns
    deplasirano je u ovim i ovakvim OKUPACIONIM uslovima da Vojvodina bilo kojim svojim potezom daje legitimitet srbijanskom OKUPATORU!
    Kakva crna izlaznost, kakvi crni izbori!?!

    OPŠTI BOJKOT SRBIJE JE JEDINA OPCIJA SVAKOG VOJVOĐANINA !
  • Mara

    30.01.2014 11:13
    da podsetim...
    Ovaj navodno "biznismen sa bogatim kriminalnim dosijeom" je dipl.ing.poljoprivrede, diplomirao sa prosekom 10,00, i u nijednom od navedenih postupaka nije pravosnazno osudjen!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti