Znate li zašto je 1. februar važan za Novi Sad?

Novi Sad je 1. februara 1748. godine od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada, koji su od države otkupili bogati građani za 80.000 rajnskih forinti.
Novi Sad je 1. februara 1748. godine od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada, koji su od države otkupili bogati građani za 80.000 rajnskih forinti.

Carica Marija Terezija je tim povodom izdala edikt koji glasi:

"Mi, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. itd. dajemo glasom ovoga pismena na znanje svakome, koga se tiče,.. da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga, učinimo svojim slobodnim kraljevskim gradom i da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja, ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski Šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza."

Novi Sad je time dobio pravo na sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i na samostalno ubiranje poreza, a takođe i današnje ime (uz latinsko Neoplanta, nemačko Neusatz i mađarsko Újvidék). Prvobitna imena Novog Sada bila su Racka varoš, Rački grad (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz).

Zbog svega toga, 1. februar je 1996. godine proglašen za Dan grada Novog Sada.

Koliko je svaki deo Novog Sada lep i važan na svoj način i ima svoju istoriju i svoju priču, možete se podsetiti OVDE.

  • 05.02.2014 23:09
    @dodjos - treba vam vremeplov
    sta ces,nepravda boli i jedne i druge
  • dodjos

    04.02.2014 19:26
    treba vam vremeplov
    za sve koji kukaju za nekim vremenom u kojem nisu ni ziveli ni imali uticaja,o kom su samo slusali ovakve ili onakve price, a neznam kako se poistovetili sa ljudima iz tog doba pa zele da su oni ti, ili bar njihove korene da vuku, ti veliki ljudi kad bi mogli da cuju ko ih zastupa okrenuli bi se u grobu, samo ovde postoji toliko licemerja i ne tolerantnih ljudi, samo ovde je uvek neko drugi kriv i sve bi bilo bolje da nije nekih...
  • jaPAja...

    02.02.2014 08:52
    istoričari...mega,sigma,grand...!
    ima mnogo knjiga o svemu al' zašto trošiti oči i zamarati mozak, kad će nam sve političari objasniti?...ali dragi moji Radovani čitali samo bukvar, pa kad stigoše do E...eeeee do *urca...šta je tu slova!...pa smo se onda cerekali svi do besvesti u A212...a kad smo se razbudili i videli gde smo i šta smo, pa kad vidimo ko smo, još smo i dobro...a vetar duva,duva,duva...razduva glavu a usta su nam tako suva...OOOO...JEEEEEEEE!

    ps. nikako nisu svi južni Sloveni došli sa Kosova,mali je deo tamo ostajao ili svratio posle putovanja ka jugu...u VII-IX veku i ranije, južnoslovenski korpus se širio levo i desno dolinama velikih evropskih reka kojima su se spuštali sa severa prema jugu, pa su mnogi ostajali i na tim prostorima...moji su,recimo, ostali oko Temišvara (u kasnije Velikom Banatu),sve o mojim precima lepo piše u crkvenim knjigama,jer neko ispravno reče AU je bila UREĐENA DRŽAVA pa ko je učen,nek istražuje...relativno mali deo Srba je došao s Kosova,jer je većina odlazila Moravama i Vardarom ka jugu Balkana...ali je narodu ispran mozak...inače kako nas DANAS istorija uči, ko kanda su NAJPAMETNIJI SRBI LUŽIČKI SRBI, ali to je duga i ozbiljna prča...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti