Čak 667 porođaja maloletnica u Betaniji

Od ukupno 32.038 porođaja u novosadskom porodilištu, 667 su bile maloletničke trudnoće.
Od ukupno 32.038 porođaja u novosadskom porodilištu, 667 su bile maloletničke trudnoće.

Gordana Radeka, načelnica Odeljenja porođajne sale u Betaniji, kaže da je velikoj većini ovih mladih majki ovo prvi porođaj.

"Oko 10 odsto njih u tinejdžerskim danima rodi drugo dete, a 80 odsto njih živi u vanbračnim zajednicama", kaže ona.

Radeka dodaje da adolescentkinje često prikrivaju trudnoću, pa se na prvi pregled javljaju tek posle dvadesete nedelje trudnoće. "Trudnoća u adolescenciji je preuranjena i predstavlja veliki medicinski, psihosocijalni i ekonomski problem. Kod onih mladih devojaka koje odluče da rode, vrlo teško je kontrolisati trudnoću, jer se ona često prikriva do samog porođaja", kaže ona.

Radeka dodaje da je porođaj u ovom periodu rizičan i po zdravlje žene i deteta, jer se razvojni procesi na unutrašnjim genitalnim organima i koštanom delu porođajnog puta završavaju tek u kasnijem periodu.

"Komplikacije rane trudnoće su brojne. Adolescentne trudnice su često pothranjene i anemične, pa samim tim podložnije bakterijskim i virusnim infekcijama, naročito u prvom trimestru. Biološka nezrelost majke i faktori neplanirane trudnoće, pothranjenost i stres izazivaju ozbiljne posledice. A infekcije imaju ozbiljniji tok i prognozu zbog neotpornosti ovakvog organizma", objašnjava ona.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu beleži se blag pad adolescentskih porođaja, od 1992. godine. Tada je bilo 7,5 odsto ovakvih trudnoća u odnosu na odrasle žene, 2006. godine je taj broj spao na 4,1 odsto, a 2012. na 2,0 odsto.

  • dr

    30.01.2014 18:56
    Nase devojke i zene se nalaze na PRVOM mestu u Evropi po broju abortusa , kao i po stepenu smrtnosti od raka materice .
    Postale su gore cak i od legendarnih Ukrajinki .
    Uzas .
  • 30.01.2014 17:20
    meda
    Nisu svi takvi kao sto se spominje u komentarima. Imam 17 godina, devojku istog godista kao mojeg pa nakon godinu dana vodjenja ljubavi nikada nismo dosli u nezgodnu situaciju. O svemu smo informisani i znamo kakve posledice mogu da se dese usled greske. Sve je stvar pojedinca i njegove volje i zelje za sigurnoscu i ostalim vaznim informacijama sto se tice sexa i trudnoce. Nazalost, mnogo je onih koje apsolutno ne zanimaju posledice, niti znaju dovoljno o sexu i zastitama.
  • 30.01.2014 14:45
    @S.
    Ne, to je bavljenje posledicama. Uzrok ovom stanju je to sto su maloletnici raspusteni, zasticeni raznim poveljama, bez kontrole roditelja ili drustva. Treba omoguciti mehanizme kojima ce se maloletnik "pritegniti" ukliko se problematicno ponasa tj. olaksati onome ko to dete vaspitava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti