KCNS: Fotomontaža nije bila sastavni deo izložbe o Raciji

Kulturni centar Novog Sada je demantovao da je fotografiju-fotomontažu Andreja Tišme koristio kao ilustraciju povodom obeležavanja Novosadske racije.
Kulturni centar Novog Sada je demantovao da je fotografiju-fotomontažu Andreja Tišme koristio kao ilustraciju povodom obeležavanja Novosadske racije.

"Ona je autorsko delo Andreja Tišme, koji, svakako ima pravo da je podeli na svom fejsbuk profilu. Andrej Tišma jeste honorarno angažovan u našoj instituciji kao urednik programa "Svet digitalne umetnosti", ali njegovo umetničko delo nije korišćeno u trodnevnom programu "Ledena tišina" - sećanje na žrtve Novosadske racije", navedeno je u dopisu.

Fotografije Novosadske racije iz 1942. godine predstavljene su na tri panoa u Likovnom salonu KCNS od 21. do 23. januara, a izložba je urađena u saradnji sa Muzejom Vojvodine.

"Na panoima su autentične fotografije iz 1942. godine, kao i posebne fotografije koje prikazuju današnji izgled lokacija gde su stradali naši sugrađani. Istoričar Vojislav Martinov imao je uvid i svoje tvrdnje je zasnovao na analizi jednog umetničkog rada na fejsbuk profilu Andreja Tišme, a ne analizirajući bilo koju postavku u Kulturnom centru. Konstatacijom da "iako ne sumnjam da je montaža nastala iz najboljih namera, sve ovo je u velikom raskoraku sa performansom Kulturnog centra, kojim se putem ispisivanja imena na bele kamenčiće želelo istaći svako pojedinačno ime, svaki pojedinac koji stoji iza statističkog broja stradalih u Raciji", Martinov je, kako dotična montirana fotografija i nije bila deo našeg programa, samo potvrdio da je Kulturni centar Novog Sada na dostojanstven način organizovao programe "Ledena tišina" u znak sećanja na žrtve Racije", saopštio je KCNS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti