RFZO: Tužićemo pomoćnika direktora KCV

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je blagovremeno obezbedio intraokularna sočiva za operaciju katarakte, ali da ona nisu utrošena u Kliničkom centru Vojvodine (KCV).
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je blagovremeno obezbedio ugovorene količine intraokularnih sočiva neophodnih za operaciju katarakte, ali da ona nisu utrošena prošle godine u Kliničkom centru Vojvodine (KCV).

RFZO je najavio da će tužiti pomoćnika direktora KCV-a Ivana Levakova, zbog lažnih optužbi iznetih u medijima protiv RFZO-a.

"Pokušavajući da nađe opravdanje za neopravdano dugu listu čekanja za operaciju katarakte u KCV-u, Levakov je izneo brojne neistine obmanjujući javnost i pacijente i navodeći da za ovu ustanovu navodno RFZO nije obezbedio dovoljan broj intraokularnih sočiva. Istina je međutim potpuno suprotna", stoji u saopštenju RFZO-a.

Kako je navedeno, RFZO je KCV u 2013. godini opredelio 885 intraokularnih sočiva, od kojih je utrošeno svega 493. Objašnjeno je da je RFZO ugovorio prvu količinu sočiva 19. marta 2013. godine, kada je dostavljeno 263 komada intraokularnih sočiva od kojih je KCV utrošio 209. U julu je ugovoren 301 komad intraokularnih sočiva od kojih je utrošeno 265, a decembru 325 komada, a potrošeno je samo 19 sočiva.

"Izjave u medijima mogu se tumačiti jedino kao manipulacija i pokušaj zloupotrebe institucije RFZO-a u dnevno političke svrhe u period kampanje, što je nedopustivo", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da RFZO je u postupku nove javne nabavke, i da će u 2014. biti nabavljeno ukupno 24.373 intraokularnih sočiva, od čega je za KCV planirano 1.560 intraokularnih sočiva.

Pojedini mediji objavili su danas da pacijenti iz cele Vojvodine i dalje godinama čekaju na operaciju katarakte. Prosek čekanja, je veći nego pre pola godine, i sada iznosi četiri godine. Na listi čekanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje evidentirano je 4.557 pacijenata za ovu operaciju.  U Kliničkom centru Vojvodine su ranije rekli da je problem što nema dovoljno sočiva. Prema rečima Ivana Levakova, pomoćnika direktora KCV za zdravstvo, prošle godine obavljeno je samo 850 operacija, iako su kapaciteti duplo veći.

  • Znatiželjni pacijent

    10.02.2014 10:29
    Ko je odgovoran?
    Ako pažljivo pročitate izjavu RFZO vidi se da je KC-u Vojvodine opredeljeno 885 sočiva. Moramo se odmah zapitati zašto ovako mali broj kada se zna da su kapaciteti Klinike znato veći.To bi morali da znaju i nadležni iz RFZO-a imajući u vidu da u gore navedenom tekstu barataju sa brojkom 1560 za 2014 godinu.
    Takodje se moramo zapitati zašto je RFZO kasnio sa nabavkom za 2013 godinu do 19. marta i kako je moguće da tek pred kraj 2013. godine opredeljuju 325 sočiva. Zar je moguće da nisu bili u stanju da se dogovore i završe nabavku ranije? Činjenica je da nisu, a pred izbore treba naći opravdanje za loš rad i nesposobnost
  • ns

    08.02.2014 16:00
    oprez
    Dobro razmislite da li da operisete kataraktu nu KCV. Moj otac je ostao bez vida na to oko koje je operisao, trznuo se da tuzi kliniku, ne lekara koji je napisao da se to desilo zbog nenamerne greske. Sva dokumentacija u bolnici je izgubljena, svi dokazi na strani mog oca koji je posle pet godina i dosta novca dobio spor. Cena oka u srbiji je 2000 eura. Razmislite dobro, sto dalje od Klinickog centra vojvodine.. uzas...prica se da sami lekari kradu sociva za svoje privatne ordinacije...
  • MilaNS

    08.02.2014 10:10
    RFZO
    Stanje u zdravstvu je katastrofalno ali RFZO je majka katastrofe. Vi ste ti koji odbijate da obezbedite deci lečenje, koji svakodnevno izmišljate marifetluke samo da trudnice ne odu na bolovanje, invalidi da ne dobiju proteze, bolesni lekove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti