Najviše zahteva za restituciju u Novom Sadu

Od ukupno 31.100 zahteva za povraćaj oduzete imovine koji su, iz cele Srbije, do sada stigli u Agenciju za restituciju, najveći broj podneto je u Novom Sadu.
Od ukupno 31.100 zahteva za povraćaj oduzete imovine koji su, iz cele Srbije, do sada stigli u Agenciju za restituciju, pojedinačno najveći broj preko 11.000 podneto je u Novom Sadu.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da se ovi zahtevi odnose i na povrećaj imovine u drugim mestima u Vojvodini, ali su podneti u Novom Sadu jer je tu smeštena kancelarija. U Agenciji očekuju da do roka za podnošenje zahteva, 3. marta, ukupan broj zahteva u Srbiji biti zaokružen na 33.000, od čega će oko 13.000 biti iz Vojvodine.

Što se tiče broja zahteva po kojima je doneta odluka o vraćanju imovine nacionalizovane posle Drugog svetskog rata, na području Novog Sada takva su 2.552. Nisu, međutim, svi realizovani u praksi, odnosno nisu sve nekretnine za koje su oni vezani ili vraćene bišim vlasnicima, ili im je isplaćena odgovarajuća nadoknada.

"Kad je o Novom Sadu reč, u njemu je bivšim vlasnicima do sada vraćeno 130 nekretnina: 115 poslovnih prostora, 12 stanova, tri zgrade i nešto više od 24.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta", precizira Sekulić. Ovome, prema njegovim rečima, treba dodati i nešto više od devet hektara šuma i otprilike pola hektara poljoprivrednog zemljišta. U celoj Srbiji je, inače, do kraja januara vraćeno nešto manje od 1.400 poslovnih prostora, 244 stana, 181 zgrada, nešto manje od 180.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta i po otprilike 1.400 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta.

Kada je o pojedinačnom vraćanju u Novom Sadu reč, najviše poslovnih prostora je, mahom, u Tanurdžićevoj palati u centru grada, do sada vraćeno naslednicima porodice Dunđerski. S druge strane, Jevrejskoj opštini Novi Sad vraćene su zgrade u Jevrejskoj ulici, odnosno u Ulici Petra Drapšina, u kojima se i dalje, ali sada kao zakupci, nalaze Baletska, odnosno Visoka škola za obrazovanje vaspitača.

  • Revolucijaaa!

    13.02.2020 11:18
    Sipak restitucija
    To su govnari najveci,nece da se javljaju,ne rade nista, deru se ako I’m se javis da pitas kako napreduje predmet deru se,spustaju slusalice,kao da I’m njihovo otimas a samo trazis svoje!!!!!Neki bezobrazni ljudi I zene mladje dobi tamo rade za 2000e mesecno,ne resavaju tu restituciju nimalo!
  • bacvan

    11.02.2014 09:13
    restitucija
    samo me zanima zasto niko od nadleznih ne spominje da je pravoslavnoj crkvi u NS vraceno najvise, cak i ono sto im ne pripada, i sada crkva koja i inace ne zna sta ce sa silnim parama da uzimaod zakupaca lokala silne pare umesto da to uzima, "pravi" vlasnik objekta tj, drzava na ime poreza, posto je svima poznato da crkva ne placa drzavi nikakve poreze ni po kojoj osnovi mada ja licno ne vidim nikakav razlog za to posto je crkva laicki gledano firma koja pruza i naplacuje (debelo) usluge a drzavi ne placa porez.
  • 11.02.2014 08:49
    Predlog
    Neke osobe su otkupile nacionalizovane stanove u doba vladavine radikala, i sada te stanove izdaju, ne žive u njima. Takve stanove treba vratiti pravim vlasnicima, a kupce obeštetiti. To bi bilo pravedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti