Kurina: "Da, bilo je kupovine glasova, pare je dala DS"

Predsednik Romske demokratske stranke Bela Kurina priznao je da je na prethodnim izborima bilo kupovine glasova, ali tvrdi da novac nije dobio od Tomislava Bokana.
Predsednik Romske demokratske stranke Bela Kurina priznao je da je na prethodnim izborima bilo kupovine glasova, ali tvrdi da novac nije dobio od osumnjičenog lidera pokreta 3D Tomislava Bokana, već od Demokratske stranke.

Kurina za 021 kaže da je on bio zadužen za prikupljanje glasova u romskim naseljima i da su instrukcije bile da se na lokalu glasa za RDS, a na pokrajinskim i republičkim za demokrate.

"Jeste - davali smo novac ljudima koji su radili na terenu i to kao honorar. Taj novac sam im dao ja, nakon što su mi ga dali ljudi iz Demokratske stranke kako bih im obezbedio podršku romske populacije", kaže Kurina.

Prema njegovim rečima, pored novca, glasači su kupovani i hranom. "To je sirotinja, gladni ljudi, Romi. Demokratska stranka je od jedne mesare iz Kaća kupila gomilu paketa od po 12 kilograma mesa, koje su delili na terenu", kaže on.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu još uvek nije podiglo optužnicu protiv direktora Urbanizma i lidera NP "Dinara Drina Dunav" Tomislava Bokana, koji se vodi kao glavni osumnjičeni za davanje mita u svrhu podstrekivanja na glasanje prilikom prošlogodišnjih izbora. Kako za 021 kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu, na odugovlačenje procesa uticalo je to što se Kurina, koji je svedok u ovom slučaju, nije pojavio na pretresu u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

"Činjenica da se Kurina nije odazvao pozivu postupajućeg istražnog sudije Osnovnog suda u Novom Sadu dana 24.07.2013. godine, te da nije ispitan kao svedok u postupku koji se kod tog suda vodi protiv Bokan Tomislava, dovela je do dužeg trajanja samog postupka", kažu za Novosadski informativni portal u Tužilaštvu.

Falsifikovao lekarsko opravdanje da izbegne svedočenje?

Kako 021 saznaje, pripadnici Odseka za suzbijanje privrednog kriminala PU u Novom Sadu podneli su krivičnu prijavu protiv Kurine i medicinskog tehničara Kliničkog centra Vojvodine Lj. T. (52) zbog osnovane sumnje da su falsifikovali lekarsko uverenje kojim je Kurina pravdao svoj izostanak sa pretresa. Kurina se tereti da je, u nameri da izbegne svedočenje pribavio falsifikovani izveštaj lekara specijaliste, da bi ga iskoristio. Prema krivičnoj prijavi, izveštaj je sačinio Lj.T. koji je zloupotrebio pečat jednog doktora.

Kurina kaže da ne zna kako je Lj.T. njemu ispisao opravdanje, ali tvrdi da je zaista bio bolestan. "Ja sam pre suđenja otvorio bolovanje zbog problema sa prolivom i bešikom. Kada je moja bivša žena u sud odnela dokument o mojoj sprečenosti, sudija je rekla da su to gluposti i tražila izveštaj od specijaliste. Ja sam nakon toga otišao kod lekara, gde me je na šalteru prepoznao prijatelj i sredio mi to, ne znam kako i neću da ulazim u to", kaže Kurina za 021.

On tvrdi da se nakon bolovanja odazvao pozivu suda i da je dao iskaz sa nedelju dana zakašnjenja.

Kurina dodaje da Bokan nema veze sa kupovinom glasova, naglašavajući da je on jedini zastupnik Romske demokratske stranke, sa kojom sadašnji lider pokreta "Dinara Drina Dunav" nikad nije imao odgovorne veze.

Bokan je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu saslušan 30. januara, a tokom istražnog postupka je saslušano još šest osoba, koja se sumnjiče da su od Bokana primile novac kako bi glasale za Romsku demokratsku stranku, sa kojom je direktor Urbanizma učestvovao na lokalnim izborima u Novom Sadu. Predmet je u martu dostavljen Osnovnom javnom tužištvu, međutim, optužnica do danas nije podignuta. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

Komentari 104

  • zbunjen

    18.02.2014 13:54
    a kao nismo znali.....
    Nisu oni krivi! Ukazala im se prilika da pokupuju glasove od nasih sugradjana koji zive na rubu siromastva!!! Ali ni to ne bi bilo tako strasno da se medju onima koji su kupljeni,nisu nasli i mnogi kojima tih 2 -3 hiljade dinara ne znaci mnogo! Kriv je sistem,drzava......ali ipak ,najvise krivi smo mi.....mi koji sve to gledamo i cutimo!!!
  • Mile

    18.02.2014 11:02
    Prosli praznici oce neko da apsi ovo
  • KOmša

    17.02.2014 20:31
    Reakcija tužilaštva = ništa?
    Čovek javno prizna i još nije uhapšen?
    Ko tu odugovlači? Šta nije jasno tužilaštvu?
    Kada ćemo pročitati vest da je priveden na saslušanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti