FOTO: "Neoplanta" premijerno u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave "Neoplanta"održaće se 15. i 16. februara u Novosadskom pozorištu.
Premijera predstave "Neoplanta"održaće se 15. i 16. februara u Novosadskom pozorištu, a bavi se ljudskim pričama i životom u Novom Sadu krajem Drugog svetskog rata, vezujući se za događaje današnjice.

Dugo pripremanu predstavu koja je inspirisana istoimenim romanom Lasla Vegela, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel vidi kao, ne samo kulturološki događaj, već i kao veliki autorski projekat. "Nadamo se da će publika doživeti ovaj projekat u celini. U pitanju je komad koji je kritički usmeren prema svakome, pre svega na nas same, ali i na sve događaje koji obuhvataju današnjicu. To je prikaz emotivnih stremljenja i stavova u okviru kojih danas svi živimo, obuhvataju Novi Sad, ali se lako prenose i na širi region", navodi Vencel.

Reditelj predstave Andraš Urban kaže da provokativna "Neoplanta" pokušava da razotkrije ono što se krije iza idilične slike Novog Sada. "Radnja se vezuje za kraj Drugog svetskog rata, ali istorijski događaji su samo inspiracija, putem koje stižemo i do trenutnih dešavanja. Ipak se ne bavimo istorijom, već savremenim pogledom i doživljavanja današnjice. Istorija nam u tome samo pomaže, u shvatanju onoga što doživljavamo", priča Urban.

Roman prati istoriju Novog Sada kroz ljudske priče i ispovesti, a reditelj za Vegelovu "Neoplantu" kaže da hipnotiše čitaoce, a da je najbitnije tokom pripreme predstave bilo osvetliti licemerne trenutke koji postoje u odnosu na Novi Sad i Vojvodinu uopšte, na život u višekulturalnoj zajednici. Suočiti se sa raznim odnosima u okviru nacionalnih razlika, odnosom većine i manjine, ne samo nacionalne, nego i seksualne, umetničke i intelektualne.

"Mi imamo sliku Novog Sada kao multikulturalne sredine, ali vreme je da se suočimo i sa onom slikom koja to ne sadrži. Hvalimo se pojmovima multikulturalnosti i interkulturalnosti, ali samo kad su nam potrebni, u odnosu prema EU, a kad treba da progovorimo o pravom Novom Sadu, tu nastaje muk", objašnjava reditelj ovog ostvarenja.

Uloge u "Neoplanti" tumače Emina Elor, Agota Silađi, Gabriela Crnković, Silvija Križan, Agota Ferenc, Zoltan Širmer, Daniela Husta, Gabor Pongo, Ištvan Kereši, Arpad Mesaroš i Atila Nemet. Dramaturškinja je Kata Đarmati, kostime je radila Marina Sremac, dok muziku potpisuje Atila Antal.

Predstave će oba dana početi u 19 časova. Tokom februara, u Novosadskom pozorištu biće izvedene još dve premijere: "Srce više nije moje" i "Eva stranica 89". (Suzana Stojićević – suzana@021.rs)

  • 13.02.2014 23:02
    predstave
    Predstave su odlicne, zbog starosti zgrade pozoriste ima neki retro smek i sve predstave su titlovane na srpski jezik. Pre predstave u holu obicno se cuje vise srpskog govora nego madarskog. Topla preporuka za ovo pozoriste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti