Janković: Zaključavanje škola nije rešenje

Komentarišući predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama da se novosadske škole zaključavaju tokom nastave, zaštitnik građana Saša Janković je rekao da je to možda samo trenutno pozitivno.
Komentarišući predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama da se novosadske škole zaključavaju tokom nastave, zaštitnik građana Saša Janković je rekao da je to možda samo trenutno pozitivno.

"Da li je naš cilj da fine, poštene građane zatvorimo i čuvamo u kavezu, a da spolja bude džungla ili one koji se ne ponašaju u skladu sa normama civilizovanog društva stavimo u ograničeno polje delovanja", upitao je zaštitnik građana.  "Neće se situacija promeniti preko noći, ali bi bilo dobro da počne da se menja koliko već noćas", naveo je Janković i podvukao da je država odavno trebalo da zauzme drugačiji stav prema nasilju i da su institucije izgubile autoritet i značaj.

"Odavno je prošao voz da se država drugačije opredeli prema nasilnicima i efikasnije sprovodi borbu protiv njih", naveo je zaštitnik građana. "Nasilje smo dugo gajili i gledali na to gotovo kao na nešto normalno. Nasilnike i kriminalce smo nazivali žestokim, opasnim momcima. Nama je pričano o nedavnoj ratnoj prošlosti i sve to nosi svoj danak. Ali to ne znači da idućih trideset godina treba da trpimo posledice", podvukao je Janković.

Prema njegovoj oceni, institucije su u međuvremenu izgubile autoritet i značaj. "Efikasnost institucija je došla pod znak pitanja, policajac kaže: 'Zašto bih ja radio svoj posao i izložio se osveti kriminalaca, kad će sud da ga pusti'. Tužilac kaže: 'Policija nije dovoljno radila, zašto da pokrećem postupak, ako neće uspeti, pa će mi se to viditi kao minus. Sudija kaže: 'Nisu mi obezbedili dovoljno dokaza, ja nemam više obavezu da sam tražim'", ispričao je Janković.

Podsetimo, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama juče je na svom prvom radnom sastanku odlučilo je da predloži da se zaključavaju novosadske škole.

  • Mirjana

    15.02.2014 07:05
    Bacimo kljuceve
    Zakljucajmo ovu drzavu i bacimo kljuceve. Ni za sta drugo nismo! Zakljucacemo skole. Dobro! A sta kad deca krenu iz skola kucama? To vise nije nasa odgovornost. Ili sta drugo? Kako to da shvatimo? Poslata je poruka onima zbog koji zakljucavamo skole da je to najvise sto drzava moze da uradi. A mozda nisu ni oni krivi za to sto su takvi. Zive u drzavi u kojoj samo ako nemas pameti mozes da budes srecan. Roditelji bez posla, deca bez posla. Od hleba i igara ostale nam samo igre (politicke). Ni hleba vise nema! Ali jos malo, izdrzimo. Samo sto nisu stigli Arapi, da nas nauce kako da obradjujemo nasu vojvodjansku zemlju. A evo, smesi nam se i Mercedes. Pa gde ce nam kraj biti. Onda mozemo sve ponovo da otkljuicamo,jer bice: "Bilo kuda, Vucic svuda." Blago nama! Jedva cekam!
  • 14.02.2014 16:12
    svaka cast!
  • novosadjanka

    14.02.2014 15:38
    predlog
    Predlazem da se umesto zakljucavanja skola zakljucavaju nasilnici, tj., da se Koordinaciono telo zalaze za efikasno osudjivanje pocinioca i da se spusti granica godina za krivicnu odgovornost.Naime, sada imate situaciju gde maloletnici imaju bezbroj krivicnih dela do 14 godina, a u medjuvremenu se toliko osile, da im zatvor posle dodje kao specijalizacija. Inace, pored njih, predlazem kao obaveznu meru i zatvaranje njihovih roditelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti