Gotov sremski luk Žeželjevog mosta

Danas je počelo zavarivanje poslednjih elemenata na luku koji će na budućem Žeželjevom mostu stajati sa sremske strane. Montaža čelične konstrukcije biće gotova u ponedeljak.

Danas je počelo zavarivanje poslednjih elemenata na luku koji će na budućem Žeželjevom mostu stajati sa sremske strane.

Završna faza montaže čelične konstrukcije duge 220 metara, a visoke 47 metara, biće gotova u ponedeljak, kaže za "Novosti" direktor projekta gradnje mosta Srećko Ugrica.

- Istovremeno, neprekidno se radi i na montaži luka koji će biti na bačkoj strani Dunava, čija dužina je 180, a visina 34 metra. Od ukupno 54 elementa koji će činiti taj luk do sada je montirano devet - dodaje Ugrica. Taj posao će, precizira on, biti gotov do septembra, kad bi oba luka specijalnim dizalicama trebalo da budu natovarena na barže, a potom s Dunava navezena na ukupno pet stubova koji će nositi novi most.

Po dva obalna stuba na novosadskoj i petrovaradinskoj strani su već završena, a trenutno se radi na fiksiranju talpi oko temelja jedinog rečnog. Pošto se ovog proleća očekuju visoke vode, graditelji mosta će najkasnije do kraja aprila morati da izliju veći deo tog stuba, tako da ni najviši vodostaj Dunava ne ugrozi radove. Visina rečnog stuba, od dna reke do buduće kolovozne konstrukcije mosta na kojoj će biti dva železnička koloseka i po dve trake za drumski saobraćaj, odnosno pešačke staze, iznosi 20 metara.

Po ugovoru sa špansko-italijanskim konzorcijumom AZVI, novi Žeželjev most trebalo je da bude gotov u novembru prošle godine. To se, međutim, sigurno neće dogoditi pre juna 2015.

  • zli

    17.02.2014 08:02
    jupi
    sremski luk je najboli za salatu
  • Rođak PoNS

    16.02.2014 15:17
    Da je čiča Žeželj živ, od muke bi bio siv: za most koji drugi grade - njegovo se ime krade.
    Što neko pravo ne bi dali? A Žeželju - spomen-bistu na obali! Svakom svoje - pravedno je. I vrapcu je i žapcu jasno: učinimo to dok nije kasno. A i ovo red nalaže: da pravna struka svoju kaže.
  • Ćevara

    16.02.2014 08:15
    Zašto da se zove Žeželjev most ???
    Zato što je na tom mestu stajao Žeželjev most! Most koji je godinama spajao Bačku i Srem! Most kojeg smo voleli najviše na svetu! Most Heroj koji je odolevao danima onom sramnom NATO bombardovanju! Baš tako MOST HEROJ! Zato što ga svi novosadjani žele! Vi BG poltroni ga ne želite jer ne znate ko je bio Žeželjev most! To je bio naš simbol, kao npr. tvrđava, kao štrand, kao Miletić!
    Uostalom, nazovite ga kako god hoćete. Za nas Nvosadjane uvek će biti samo "Žeželjev most". Jer mi tako oćemo i volemo.
    ps. Da nije novinar slučajno napisao "Žeželjev most"? Nije, to je nama u krvi, u srcu i u mislima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti