Obeleženo šest godina od tragedije u novosadskom kafeu Laundž

Porodice i prijatelji osmoro mladih koji su pre šest godina poginuli u požaru u kafeu "Laundž", položili su u podne cveće na spomen-ploču u Zmaj Jovinoj ulici.
Porodice i prijatelji osmoro mladih koji su pre šest godina poginuli u požaru u kafeu "Laundž", položili su u podne cveće na spomen-ploču u Zmaj Jovinoj ulici.

 

Na današnji dan, pre tačno šest godina, u ovoj tragediji živote su izgubili sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23) iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (22) iz Savinog Sela.

Za izazivanje požara u "Laundžu" Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja izvršiocu tog krivičnog dela, na zatvorsku kaznu od dve godine.

Presudom novosadskog Osnovnog suda Malešev, Kolar i Bovan bili su obavezni da porodicama poginulih isplate po milion i po dinara za duševnu bol, a osim njih, presuda se odnosila i na Grad Novi Sad i Republiku Srbiju, zbog propusta njihovih organa, što predstavlja prvu presudu te vrste u Srbiji.

Pravni zastupnici porodica žrtava požara su u više navrata izražavali nezadovoljstvo što sudskim postupkom nisu bili obuhvaćeni svi koji su odgovorni za tragediju. Takođe, stučnjaci za protivpožarnu zaštitu su navodili da nije dovoljno urađeno da se nauče lekcije iz ove tragedije,  što se potvrdilo 1. aprila 2012 kada je u požaru u diskoteci Kontrast stradalo šestoro mladih.

Ni dve godine posle poslednjeg požara i dalje nije rešeno pitanje bezbednosti u mnogim ugostiteljskim i drugim objektima u gradu, mada je nakon tragedija usledila blic akcija kontrole. Takođe, ni za požar u Kontrastu niko od nadležnih iz državne uprave nije odgovarao, iako su podnete krivične prijave i pokrenute istrage protiv pojedinih inspektora. Suđenje za ovaj požar i dalje traje, a nedavno je krenulo iz početka zbog promene sudije.

  • novosadjanin

    18.02.2014 10:05
    kakva nam je država :-(
    za tragičan događaj u kafeu LAUNDŽ odgovorna je država Srbija i grad Novi Sad.
    Tako je odlučeno 01.12.2013. godine u drugostepenoj presudi Apelacionog suda u Novom Sadu. Odgovornost države proizilazi iz činjenice da je Sektor za zaštitu i spasavanje delovao u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, a da za vreme rada kafića „Laundž“, KOJI JE UREDNO BIO REGISTROVAN, nije urađena nijedna kontrola da li su ispunjeni uslovi zaštite od požara.
  • @Podbarac - @Dragan Vujosevic

    17.02.2014 22:42
    Znaci, zavera. PS-1 To sto medju poginulima ima i rodbine nije olaksavajuca okolnost. PS-2 Saucesce porodicama stradalih.
  • NN

    17.02.2014 21:12
    Setih se (mora da sam mator)
    Na temu gomile: preporucujem film Sase Petrovica: "Tri". Snimljen 60-tih. U prvom delu se vidi sta strah i rulja mogu da ucine nevinim ljudima. Malo remek delo.

    Na temu ko strada: Ima jedna kafkina prica o selu u kome je bio jedan kovac i 5 krojaca. Kovac je ubio nekoga. Ali su vlasti osudile jednog krojaca, da ne bi selo ostalo bez kovaca.

    Ko je kriv? Ne znam. Ne zivim u NS vec godinama. Ali znam da da se nesto sk.nja, dosta je i jedan. Da stvari (dovoljno) funkcionisu, treba svi da se potrude/doprinesu. Vlasnik, projektant, inspektor, izvodjac radova, oni koji pisu inzenjerske i izvodjacke propise, posetioci, ...SVI.
    Pozdrau

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti