FOTO: Tužna priča beočinskog "dvorca duhova"

Jedan od najlepših dvoraca u Vojvodini svakog trenutka mogao bi potpuno da se uruši.
Jedan od najlepših dvoraca u Vojvodini, nekadašnji dom bogataške porodice Špicer iz Beočina, nalazi se u veoma lošem stanju i svakog trenutka mogao bi potpuno da se uruši.

Iako je ovo zdanje pre tri godine dato u zakup novosadskoj firmi "Futurizam", kada je pompezno najavljeno da će novi domaćini dvorcu vratiti stari sjaj, rekonstrukcija nije ni započeta, a ugovor je nedavno raskinut.

Kako za 021 kaže vlasnik ove firme Miloš Ćuruvija, oni nisu imali novca za popravku dvorca, već su želeli da apliciraju za razne projekte kako bi došli do sredstava.

"Visina investicije je sigurno preko milion evra, i mi te pare nismo imali. Želeli smo da preko projekata dođemo do novca za rekonstrukciju, međutim, na koju god adresu da smo slali našu ideju, bili smo odbijeni, zbog čega smo na kraju digli ruke od dvorca", kaže Ćuruvija.

Kako za 021 kaže Jelena Filipović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ovaj dvorac je spomenik kulture i imalac prava je zakonski obavezan da ga održava.

"Vlasnik objekta je država, a korisnik je sada Opština Beočin, i oni bi trebali da se staraju o dvorcu. Međutim, opština već godinama nema model za održavanje, budući da su svi dosadašnji pokušaji pronalaženja investitora koji će uložiti u popravku propali", navodi ona.

Komentar od predsednika Opštine Beočin Bogdana Cvejića, ni nakon višenedeljnog pokušavanja, nismo uspeli da dobijemo.

Najteža sankcija koju opština može trpeti zbog neulaganja u održavanje dvorca je oduzimanje korisničkog statusa, koja opštinare ne bi preterano uzbudila. Naime, ovaj dvorac jednostavno - niko ne vidi kao isplativ.

"Imajući u vidu u kakvom smo stanju kao sistem, i da oduzmete ovaj dvorac od opštine, vi nemate kome da ga date", objašnjava ona.

Dvorac je sagrađen u periodu između 1890-1892, a izgradnju je platio jedan od vlasnika beočinske cementare Ede Špicer.

Prema svedočenju starijih meštana, uoči Drugog svetskog rata, porodica Špicer napustila je Beočin i, kako se pretpostavlja, odselila se u Nemačku, gde i danas žive njihovi potomci. Za vreme rata, nacisti su dvorac koristili kao komandni štab.

Nakon oslobođenja, dvorac je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem. Zbog intrigantnog izgleda, bio je ispiracija filmadžijama, pa su u njemu kadrove snimali Klint Istvud i Emir Kusturica.

Međutim, posle privatizacije "Podunavlja", u čijem je zakupu bio, ostao je prazan i naglo je počeo da propada. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Micha

    19.02.2014 23:28
    Banoštor
    Nije to jedina ruina na teritoriji Opštine Beočin.
    U selu Banoštor postoji jedna prelepa (nekad bila) katolička crkva, potpuno ruinirana, sa urušenim krovom. Izgleda jadno i žalosno, i to u mestu koje pretenduje da bude nekakv turistički centar Opštine!
    Da nije tužno, postavio bih smajli, jer mi od muke igra osmeh na usnama.
    BANOŠTOR-CENTAR TURIZMA!
    U opštini Beočin, i Bog je odavno rekao laku noć!
  • viktorija

    19.02.2014 15:15
    prelep je zamak :(
    Tako mi je zao ,kad vidim ovako oronuo zamak..dusa me boli,divim se nasoj istoriji i mogu ovaj dvor zamisliti onako u to vreme kako zene hodaju u onim velikim balskim haljinama..eh kad bih mogla samo dan da zivim u toj istoriji i da budem neka bogata princeza :)
  • 19.02.2014 13:13
    Jedan reč.
    Smrdija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti