Policija nema psihologa uprkos učestalim samoubistvima

U novosadskoj policiji nema službenog psihologa, a sve do sredine prošle godine taj posao obavljao je istoričar.
U novosadskoj policiji nema službenog psihologa, a sve do sredine prošle godine taj posao obavljao je istoričar.

Kako kaže predsednik Sindikata srpske policije Glišo Vidivić, na njihovo insistiranje to radno mesto je oslobođeno, ali je i dalje upražnjeno. Inače, na celoj teritoriji Vojvodine radi samo jedan psiholog i to u Sremskoj Mitrovici, dok je u ostalim Policijskim upravama mesto upražnjeno.

Vidivić kaže da Operativni centar Ministarstva o pokušajima ili pretnjama samoubistvom ne obaveštava Odsek za psihološku prevenciju u sedištu Ministarstva. - Tako dolazimo do paradoksalne situacije da se ne može stručno reagovati na vreme ili pružiti psihološka pomoć porodicama žrtava suicida - navodi on.

Poslednje samoubistvo desilo se juče u Žablju kada je majka jednomesečne bebe, inače zaposlena u novosadskoj policiji, pucala sebi u glavu. Svake godine oko desetak zaposlenih u MUP-u oduzme sebi život, a najčešće su to uniformisani policajci. U protekloj deceniji više od 130 zaposlenih izvršilo je suicid.

- Posebno čuđenje izaziva činjenica da za ovako visok broj suicida niko nije odgovoran niti je iko odgovarao. Utisak je da se nedovoljno čini da se smanji broj suicida, šokantno je to da niko ne preuzima čak i moralnu odgovornost, što je sasvim neshvatljivo- ističe predsednik sindikata.

  • umem i želim

    27.07.2015 22:07
    ja sam ta.
  • Med.tehnicar

    18.02.2014 22:52
    Ima psihologa Sup
    ime mu je Boris,jako dobar covek i psiholog,doduse on radi na poligrafu...pozdrav od bivseg kolege
  • psiholog

    18.02.2014 21:53
    @lalla
    da li je taj jedan strucnjak, koliki god bio,sluzbeni ili nesluzbeni, dovoljan da pokrije toliki broj ljudi koji imaju zanimanje viskog rizika po mentalno zdravlje? naravno da nije! svaka veca ispostava policije bi trebala da ima po jednog psihologa, i da se vrse godisnje kontrole.
    a slazem se da to nikoga preterano ne dotice i zato se i desavaju samoubistva policajaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti