Žeželjev most gotov u septembru, ali ne i pušten u saobraćaj

Radovi na izgradnji Žeželjevog mosta trebalo bi da budu gotovi do septembra, ali se još uvek ne zna kada će biti pušten u saobraćaj.
Radovi na izgradnji Žeželjevog mosta trebalo bi da budu gotovi do septembra, ali se još uvek ne zna kada će biti pušten u saobraćaj.

Pre nekoliko dana završena je montaža čeličnog luka na petrovaradinskoj strani, a kako najavljuje direktor projekta izgradnje mosta Srećko Ugrica iz "Železnice Srbije", sledeći koraci su izgradnja stuba i montaža luka sa novosadske strane.

"Radovi idu dobro, čemu pogoduju i vremenski uslovi. Luk od 180 metara na petrovaradinskoj strani smo montirali i ubzano ćemo završiti montažu luka na novosadskoj strani od 220 metara", kaže Ugrica, dodajući da je do sada montirano 10 od ukupno 54 čeličnih elemenata mosta.

On je najavio da bi izgradnja stuba i luka sa novosadske strane trebalo da bude gotova u maju, u septembru bi trebalo da Žeželjev most bude "lansiran, ali ne i pušten u saobraćaj jer ostaje još dosta da se uradi nakon toga". "Ima još dosta radova posle toga, betoniranje ploče, asfaltiranje druma, postavljanje železničke infrastrukture i samih koloseka, pešačka i biciklistička staza, infrastruktura mosta, ima još dosta toga posle samog lansiranja", objašnjava Ugrica.

Nebojša Malenković iz Fonda za kapitalna ulaganja kaže da se sa izgradnjom mosta kasnilo zbog izvođača radova, iako su sredstva na vreme uplaćivana i podvukao da Žeželjev most mora što pre da se završi sada kada je dinamika gradnje ubrzana.

Ukupna ugovorena vrednost svih radova je 46 miliiona evra, a u finansiranju izgradnje Žeželjevog mosta učestvuju Evropska unija, Grad Novi Sad preko Zavoda za izgradnju grada i Vojvodina preko Fonda za  kapitalna ulaganja.

Dužina novog mosta biće 474 metra, širina 31 metar, dok će ukupna težina čeličnog dela biti oko 11.000 tona. Most će imati dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice i dve pešačko-biciklističke staze. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Parožić

    21.02.2014 15:55
    Da je akademik Žeželj živ, nipošto ne bi dozvolio da po njemu nosi ime ma koji most u čijem projektovanju i građenju on nije sudelovao.
    Ali, ko njega pita. Vljda mi bolje znamo kako treba.
  • 1 NS

    20.02.2014 20:02
    Pobrkani futur u naslovu
    Malo previše precizno/detaljno i pesimistično, za jedno obično proročanstvo.
  • rupert

    20.02.2014 18:26
    Da, on je gotov u septembru 2013. ali nije još pušten u saobraćaj jer nije baš završen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti