Studenti medicine posetili Klub starih Roma na Klisi

Nekoliko studenata medicine posetilo je Klub starih Roma na Klisi koji su preživeli Drugi svetski rat i družeći se sa njima održali im radionicu o zdravlju.  
Nekoliko studenata medicine posetilo je Klub starih Roma na Klisi koji su preživeli Drugi svetski rat i družeći se sa njima održali im radionicu o zdravlju.

 

Organizatorka akcije Nataša Jovičić kaže za Radio 021 da Klub starih Roma ima i mlađih članova koji se okupljaju i kvalitetno provode vreme, igrajući karte i radeći mnoge radionice.

"Mi smo poneli kolačiće u obliku srca i proveli dva sata u druženju sa njima. Dan socijalne pravde se u drugim gradovima u okviru Komiteta za ljudska prava i mir obeležava tako što se prodaju radovi likovne sekcije članova dnevne psihijatrijske bolnice, pa sakupljen novac ide za potrebe iste radionice", navodi ona.

Ona dodaje da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovode studenti medicine, a kao najuspešniju izdvaja "Bolnicu za medvediće" gde oni dva puta mesečno idu u vrtiće i kroz kreativne radionice sa decom razvijaju svest o važnosti brige o zdravlju i nastoje da uspostave poverenje u lekare.

"To je sjajan način na koji deci možemo pomoći da se oslobode svojih strahova i da izgrade osećaj prijateljstva i poverenja prema medicinskom osoblju. Projekat se zasniva na dečijoj mašti gde oni imaju ulogu roditelja mede koji se razboleo, a studenti medicine glume lekare koji treba da izleče bolesnog medvedića", navodi ona za 021.

Kao neke od narednih aktivnost, Jovičićeva najavljuje prikupljaanje garderobe za Rome, humanitarnu žurku u Ateljeu za dvadesettrogodišnju Sandru Svorcan, za koju prikupljaju novac za transplantaciju srca, kao i mini kurs prve pomoći prilagođen nivou mališana gde će imati priliku da jedni na drugima previjaju "prelome i rane".

Komitet za Međunarodnu saradnju studenata medicine je udruženje koje okuplja medicinare širom Srbije. (Suzana Stojićević)

  • 23.02.2014 16:13
    Zdravstvo
    A jel su i medvedice poslali da zakazuju predglede za sledecu godinu ili su ih poslali u privatne ordinacije?
  • 21.02.2014 13:44
    Gde su im unuci jel odmaraju od nocasnjeg "rada"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti