FOTO: Nikog nije briga za spomenik star preko 1.700 godina

Vrdnička kula, spomenik iz rimskog doba koji se nalazi nadomak Novog Sada, polako ali sigurno propada bez ikakve zaštite države.
Vrdnička kula, spomenik iz rimskog doba koji se nalazi nadomak Novog Sada, polako ali sigurno propada bez ikakve zaštite države.

Kako za 021 kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, za restauraciju i konzerviranje ovog važnog istorijskog spomenika je potrebno puno novca, koji uvek zaobilazi Vrdničku kulu. Prema njegovim rečima, prilikom raspodele sredstava država uglavnom gleda da li objekat ima princip održivog razvoja.

"Još uvek ne postoji jasna koncepcija trajne zaštite Vrdničke kule od propadanja. Da li bi to bio neki muzej, ili turistička destinacija u širem smislu, uglavnom, od ovog spomenika se očekuje da bude isplativ u toj meri da može sam sebe da održava", kaže Šulaja.

Prema Šulajinim rečima, postojale su ideje za pronalaženje namene Vrdničkoj kuli, međutim, one su bile ili neozbiljne ili je za njih bilo neophodno previše novca.

"Konzervatorski radovi bez značajne sume novca su nemogući. Mi imamo projekte za sanaciju i konzervaciju Kule, ali to iziskuje velike troškove, tako da zasad smo uradili samo čićenje staza i okoline", navodi on.

Prema nekim podacima, Vrdničku kulu izgradio je rimski vladar Probus 287. godine, a njena svrha bila je odbrana grada Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice. U izvorima se prvi put pominje 1315. godine, kao jedan od poseda episkopa Dimitrija.

Današnji ostaci kule predstavljaju samo deo utvrđenja izdužene polukružne osnove, sa kapijom koja se nalazila na istočnom bedemu. Na južnoj strani nalazio se odbrambeni zid ojačan pilastrima, a na uzvišenju su se nekad nalazile dve kule - kružna i glavna. Glavna kula ima osnovu u obliku potkovice, u koju se ulazilo sa zapadne strane u nivou prvog sprata do koga su vodile stepenice. Zapadno od kule, nalazilo se podgrađe, koje je zidom bilo odeljeno od nje.

Vrdnička kula je još 1949. godine zaštićena od strane Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Srbije, kao kulturno dobro od velikog značaja, ali ništa nije preduzeto da joj se udahne život. Naime, ovaj spomenik kulture nikad nije saniran, niti ozbiljnije ispitivan. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Dr. Marks bez Engelsa

    25.02.2014 06:57
    Nikog nije briga za spomenik star preko 1.700 godi
    Nije tacno! Druzim se sa jednim likom koji radi u NP "Fruska Gora" i on mi je rekao da ce licno da se potrudi oko Vrdnicke kule. Trenutno radi na izradi elaborata obnove i uredjenja kule i okoline, a sve to u saradnji sa nadleznim institucijama. Ako me nije lagao.
  • da se zna

    25.02.2014 06:29
    Samo bih ispravila članak, pošto sam upoznata sa situacijom. Do Kule se godinama nije moglo ni doći jer se ni put nije mogao očistiti...Međutim, radovi čišećenja i sanacije iste započeo je gospodin Cicimil, kao i mnoge druge radove u Vrdniku koje je trebalo da uradi ili opština ili pokrajina. Imajući u vidu da gospodin Cicmil ima hotel sa 5 zvezdica u tom Vrdniku,računajte da li će mu Kula donositi prihod. U svakom slučaju hvala gospodinu Cicmilu.
  • 25.02.2014 06:04
    @Y - Mnogo se mi zajebavamo!
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti