Mirkov: Za bezbednost Novosađana neophodna reforma policije

Dovođenje 200 novih policajaca u Novi Sad neće značajno smanjiti stopu kriminaliteta, već je za dugoročne efekte neophodna kompletna reforma u policiji.
Dovođenje 200 novih policajaca u Novi Sad neće značajno smanjiti stopu kriminaliteta, već je za dugoročne efekte neophodna kompletna reforma u policiji, kazao je za 021 šef odseka za unutrašnju politiku i bezbednost pri kabinetu predsednika Srbije Milivoj Mirkov.

On je objasnio da su reforme koje započete 2000-te i potom prekinute 2004. godine neophodne i da ćemo tek nakon toga dobiti sistem koji će omogućiti funkcionisanje policije.

"Pored ove hitne mere dovođenja novih  policajaca, potrebno je uraditi dublju analizu i sagledati šta su uzroci svih dešavanja u Novom Sadu, počev od policije i tužilaštva, pa sve do sudstva kao krajnje instance", smatra on. Mirkov je rekao da bi Savet za javni red i mir i bezbednost grada trebalo da definiše jasne pravce u kojima će se problem kriminaliteta rešavati.

"Možda je pored 200 policajaca bilo neophodno i 50 novih sudija ili 50 tužilaca, ali mi to ne znamo. Ovo je iznuđena mera i jeste potrebna, ali ta mera će verovatno biti kratkotrajna i neće dati dugoročne rezultate", dodao je Mirkov za 021. On je istakao da se moraju definisati prioriteti tužilaštva, ali i ukazao da niko ne nadzire rad sudova i tužilaštava i da se ne zna zbog čega dolazi do propusta, da li iz neznanja ili namerno.

Na ulicama Novog Sada od prošle nedelje patrolira 200 novih policajaca i 17 policijskih starešina koji su pristigli iz osam policijskih uprava u Srbiji, kao hitna mera pomoći za održavanje reda u gradu. Policajci i njihove starešine su u Novi Sad upućeni dok u Sremskoj Kamenici ne bude završena obuka za 300 novih policajaca i oni ne stupe na dužnost. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Marta

    26.02.2014 11:22
    rigoroznije
    Treba uvesti mnogo rigoroznije kazne za potkupljene policajce, tužioce i sudije. Njihovo krivično delo se mora oštrije kažnjavati! Oni su tu da nas štite, da se drže slova Zakona... Ako oni to ne poštuju, kakav primer daju nama građanima!?
  • ALUMNI

    26.02.2014 09:37
    ACAB
    mafijanje plavih kriminalaca poslednjih dana je neviđeno, pitanje dana je kada će postaviti neki svoj novi klan za reketiranje i dilovanje.....
  • Podbarac Original

    26.02.2014 08:07
    @CAP
    Zbog takvih buzdovana kakav si ti i Mirkov zajedno,bezbednost je takva kakva je.Moj post se odnosi na organe bezbednosti generalno:policiju,tuzilastvo,sudstvo,vlast,koje jos zivi u komunistickom Titovom vremenu,totlno neprilagodjeni danasnjoj situaciji.olocijski posao dobro znam a protiv Mirkova nemam nista jer nisam radio sa njim,ti branis njega licno a o celom sistemu nista ne kazes.Suvoparni statisticki izvestaji nista ne govore,samo pokausavaju da zamazu oci za nerad policije,koliko se gradjani Novog Sada osecaju bezbedno pitaj ih sam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti