Srednjoškolci prekinuli izvođenje predstave

Predstava "Antigona" Akademije umetnosti u Novom Sadu prekinuta je zbog ponašanja srednjoškolaca.

Predstava "Antigona" Akademije umetnosti u Novom Sadu prekinuta je zbog ponašanja srednjoškolaca.

"Antigona" je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu za učenike prvih razreda Srednje ekonomske i Tehničke škole u okviru projekta "Školska lektira u pozorištu". Glumci kažu da su se od buke jedva međusobno čuli i da su se, umesto ovacija, iz publike čula dobacivanja poput "crkni", "plači" i "hoćeš li umreti više".

"Protiv njihovog pevanja, dovikivanja, urlanja, pričanja preko telefona smo se borili, ali nismo uspeli", rekla je glumica Jovana Belović. "Kada smo tek izašli na scenu čuo se komentar tipa: Nije ni čudo što su muškarci u Srbiji pederi, zato što nose haljine na sceni", priča njen kolega Ivan Marković za RTV.

Koordinator projekta Žanko Tomić kaže da deca jesu bila nemirna, ali da bi "Antigonu" možda trebalo igrati za neke starije uzraste. "U nastavnom planu i programu postoje neke greške kada se neki dramski tekst predlaže za neki uzrast. Mi smo za sada radili onako kako kažu u nastavnom planu i programu", rekao je Tomić.

Prema rečima direktora Srednje tehničke škole "Mileva Marić" Stanka Matića, svi profesori su sedeli u prvom redu odakle nisu mogli da vode računa o deci, od kojih je većina u pozorištu bila prvi put. On, međutim, odgovornost prebacuje i na glumce. "I oni su bili sami spontani u toj predstavi, odnosno predstava je na neki način provocirala učenike da i oni iskažu njihovo viđenje ili emocije na malo glasniji način nego što bi trebalo", rekao je Matić.

  • @Jasta

    03.03.2014 23:27
    Vreca i zakrpa
    Objektivno, kakvi su nam djaci i skole, takvi su nam i glumci i pozoriste. Ne misli valjda neko da imamo fantasticne glumce, reditelje, ... i ocajne djake, profesore?
  • Zoran Kostic

    03.03.2014 16:48
    Tehnicka skola
    E sada jos i so na ranu!! Nema veze koja je skola.. KAo gimnazija bi bila bolja!!?? JA sam zavrsio tehnicku skolu, pa posle toga i muzicku akademiju, pa sam umeo da se ponasam. Ima veze kucno vaspitanje, i obaveze ucenika!!
  • Zoran Kostic

    03.03.2014 16:41
    E moj direktore
    Ja sam isao u istu skolu, Mileve MAric ili nekada Jovan Vukanovic. I ko je kod bivsega direktora pravio problem, taj je isti i osetio na svojim ledjima. Deca bila isprovocirana!! E moj direktore. Sram da te bude!! Deca imaju prava i svoje misljenje, a gde su im obaveze???
    I sta imaju u pozoristu da iskazuju misljenje, i provokaciju. A ako vec iskazujem misljenje moj direktore, bolje da das ostavku jel ti se serem na posao i misljenje koje obavljas i imas!! Sram da vas bude....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti