Vajaru Slobodanu Kojiću nagrada "Sava Šumanović"

Kikindski vajar Slobodan Kojić dobitnik je godišnje nagrade "Sava Šumanović", koju Novosadski sajam dodeljuje za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, saopšteno je danas na 19. Međunarodnoj izložbi umetnosti "Art ekspo".
Kikindski vajar Slobodan Kojić dobitnik je godišnje nagrade "Sava Šumanović", koju Novosadski sajam dodeljuje za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, saopšteno je danas na 19. Međunarodnoj izložbi umetnosti "Art ekspo".

Odluku je jednoglasno doneo žiri u kojem su direktor galerije Poklon zbirka "Rajka Mamuzića" Lazar Marković, galerista i direktor Galerije "Bel Art" Vesna Latinović i likovni kritičar Sava Stepanov. Kojić je 16. dobitnik tog priznanja.

Primajući nagradu "Sava Šumanović", Kojić je napomenuo da mu često padnu na pamet Savini pejzaži kojima se divio još kao dete. "On je imao umeće da uhvati i zamrzne trenutak i niko bolje od njega nije slikao vojvođanski vazduh. Vojvodina jeste čudo, bila je to i biće, a samim tim i inspiracija mnogih umetnika", rekao je Kojić.

Galerija "Bel art" priredila je i mapu grafika dosadašnjih dobitnika nagrade u tiražu do 20 primeraka, od kojih će dva dobiti muzeji savremene umetnosti u Novom Sadu i Beogradu.

Povodom izdavanja mape grafika, u Auli Novosadskog sajma postavljena je izložba radoba objavljenih u mapi. Tu su radovi Mrđana Bajića, Zdravka Mandića, Duška Otaševića, Miodraga B. Protića, Milana Blanuše, Milete Prodanovića, Balinta Sombatija, Mire Brtke, Vladimira Veličkovića, Zvonimira Santrača i prošlogodišnjih dobitnika Olge Jevrić i Jerka Denegrija.

  • Bojler

    03.03.2014 19:12
    Dobar izbor
    Zasluzeno, nema sta.
    Gospodin Kojic je jedan od retkih istrajnih i preduzimljivih umetnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti