Virusi haraju, mališani napunili ordinacije

Ordinacije pedijatara u Domu zdravlja su ovih dana pune bolesnih mališana, a pacijenata ima u svim uzrasnim grupama.
Ordinacije pedijatara u Domu zdravlja su ovih dana pune bolesnih mališana, a pacijenata ima u svim uzrasnim grupama.

Razlog su virusi koji su uobičajeni za ovo doba godine kada se stalno smenjuje toplo i hladno vreme.

Najčešće su infekcije gornjih respiratornih puteva, odnosno upale sluznice nosa i sluznice ždrela, pre svega kod dece predškolskog uzrasta koja borave u kolektivima, gde se virusi brzo i lako šire. - Prepune su nam ordinacije, ali to je uobičajena slika za ovo doba godine kada je talas akutnih infekcija najviši. Organizam jednostavno nema vremena da se prilagodi na konstantne promene spoljne temperature - istakla je načelnica pedijatrijske službe Branislava Stanimirov.

Kako kaže, u smeni jednog pedijatra bude i do 60 dece na pregledu. - Na sreću, simptomi traju pet do sedam dana. Osnovna terapija je simptomatska, uz mirovanje, unos tečnosti i vitamina, kako bismo ojačali imunitet i time se bolje odbranili od virusa - navodi Stanimirov.

Pedijatri očekuju da će uskoro pojaviti i crevni virusi što je uobičajeno za ovo doba godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti