Stranke davale 2.000 dinara učenicima za potpis

Novosadskim srednjoškolcima stranke su nudile i po 2.000 dinara da daju potpis za izbornu listu. Učenici navode da su pozive dobijali SMS-om ili direktno ispred školskih dvorišta.

Novosadskim srednjoškolcima stranke su nudile i po 2.000 dinara da daju potpis za izbornu listu.

Blic prenosi izjave nekoliko učenika koji navode da su pozive dobijali SMS-om ili direktno ispred školskih dvorišta, odnosno od drugih učenika koji su već išli i dobili pare.

"Dečko kojeg znam preko nekog svog druga poslao mi je poruku da stranka u kojoj je hoće da izađe na izbore i pitao da li bih htela da im dam potpis", kaže srednjoškolka Marija S. Ona je navela da joj je stigla SMS poruka sledeće sadržine: "Hoćeš da zaradiš 300 dinara? Treba ti samo 15 minuta, ništa ne radiš, dođu kola po tebe i vrate te. Može da ide bilo ko, ponesi samo ličnu kartu. Javi mi samo koliko vas ima, zbog mesta u kolima".

Ova devojka je odala da je reč o jednoj desno orijentisanoj političkoj partiji. Učenici kažu i da su mnogi pristali da daju potpis jer pare dobro dođu za izlazak vikendom.

Direktori novosadskih škola su ovom listu naveli da su ogorčeni ovakvim delovanjem stranaka, a direktor Mašinske škole Miloš Mazalica kaže da će ukoliko primeti članove stranaka u blizini škola pozvati policiju.

Sociolozi smatraju da na ovaj način stranke koče društveni napredak jer iz sistema gde se od đaka kupuju glasovi ništa dobro neće proizaći. "Kupovina glasova je indikator pretpolitičkog stanja u društvu koje odlikuju kratkoročni i uskogrudi ciljevi. To je bavljenje rejtingom, a ne politikom. Zastrašujuće je to što oni koji kupuju glasove ne uviđaju koliko time štete širem i dugoročnim društvenim ciljevima", smatra sociolog Aleksej Kišjuhas.

Ombudsman apeluje

Od početka izborne kampanje veći broj građana, roditelja dece, obratilo se Pokrajinskom obmudsmanu i ukazalo na zloupotrebu dece i škole kao vaspitno-obrazovne ustanove u svrhu izborne kampanje, odnosno sprovođenja aktivnosti političkih stranaka. Pokrajinski ombudsman apelovao je na sve aktere na političkoj sceni da ne koriste decu u svrhu političke promocije.

Kupovina glasova i potpisa nije novina na srpskoj političkoj sceni. Na poslednjim izborima 2012. godine u Novom Sadu je zabeležena otvorena kupovina glasova, a krivični postupci protiv nekoliko osoba još nisu završeni.

  • posteni vucic

    07.03.2014 08:32
    sns daje 3000 za glas
    javna tajna je da sns daje 3000 za glas u ns, toliko o njihovom postenju i principijelnosti. jadan je ns u kome su na vlasti maja gojkovic, gospodin bokan, treca srbija, spo, cigani i gospodin milos vucevic. jadno da jadnije ne moze...
  • baja milioner

    06.03.2014 17:49
    Nismo mi bolje ni zasluzili
    Kad neko za 300 ili 2000 dinara hoce sebe da proda... pa nije cudo sto nikada niko nece otkriti javno koje su to stranke nudile pare. Svi su potkupljivi, svi se prodaju za sitnu lovu... sljam, korupcija, mito, lazi, prevare, ...

    I te stranke se utrkuju da vladaju u tom jadu i toj bedi... mizerija...

  • Paja

    06.03.2014 17:17
    Provereno
    Provereno idite u GSP dobicete potvrdu za besplatan prevoz od 3 do 12 meseci neogrniceno na svim linijama GSP/a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti