Vodovod godišnje izgubi milione litara vode

Novosadski Vodovod svake godine ima gubitke od oko 10 miliona kubika vode usled curenja na mreži, nelegalnih priključaka i drugih razloga.
Novosadski Vodovod svake godine ima gubitke od oko 10 miliona kubika vode usled curenja na mreži, nelegalnih priključaka i drugih razloga.

Ovo je u visini trećine ukupno potisnute vode u gradskoj mreži i tako je već godinama.

U planu poslovanja za 2014. godinu se procenjuje da će gubitak biti preko 30 odsto, ali napominju da će preduzimanjem raznih radnji gledati da ga smanje. - Ukupni gubici vode u 2013. godini iznosili su 26 odsto i oni su ispod prosečnih za period od 2005. do 2013. godine. Najveći su takozvani stvarni gubici, odnosno curenja na mreži, što je karakteristično za sve vodovodne sisteme. Međutim, režimom minimalno potrebnih pritisaka, JKP "Vodovod i kanalizacija" ih je sveo u prethodnom periodu na minimum - kaže portparol Aleksandar Vukovac.

On u izjavi za 021 objašnjava da su drugi segment komercijalni gubici, starost vodomera i nelegalna potrošnja. Prema njegovim rečima, Vodovod preduzima brojne aktivnosti da se smanje ovi gubici, prvenstveno zamena skoro 50.000 vodomera. - Pre svega zamena starih vodomera novim, preciznijim uređajima, što će u narednom periodu, kako se očekuje, drastično smanjiti ove gubitke.

Ukoliko se tokom 2014. godine ostvari plan da se zameni 11.000 vodomera, očekuje se pozitivan efekat već do kraja 2014, a u punoj meri 2015. godine. Poseban značaj ima zacrtani kontinuitet u ispunjenju petogodišnjeg plana zamene ukupnog broja od 48 hiljada vodomera - kaže Vukovac.

On dodaje i da nelegalna potrošnja ne predstavlja značajan deo ukupnih gubitaka, ali je uočen trend rasta. - Razlog su visoke sezonske temperature i smanjenje padavina, kada se sa javnih hidranata voda koristi za zalivanje. Ovakve pojave mogu tokom letnjih perioda da izazovu dodatne nestašice vode i povećanje gubitaka - objašnjava portparol Vodovoda.

U ovom gradskom preduzeću dodaju i da se narednom periodu, radi smanjenja gubitaka na mreži, pored zamene vodomera planiraju kontrole gubitaka u nelegalno izgrađenim zonama na Sajlovu, Malom Beogradu i u Velikom Ritu, da se nastave detekcije curenja na mreži savremenom opremom, sa posebnim akcentom na tri zone sa najvećim gubicima: Petrovaradin, Sremska Kamenica i Sremski Karlovci i da se uradi optimizacija pritisaka u celom vodovodnom sistemu grada. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • perica-m

    09.03.2014 09:27
    I evo posla za 200 "nekvalifikovanih" i novozaposlenih da rešavaju ovaj problem u kancelarijama uz kaficu !
  • Majstor Bobo

    08.03.2014 21:26
    @Idibegaj
    Kao sto rekoh ova tema je neiscrpna. Skoro pola od onog sto sam napisao, nije stalo u u komentar. Drago mi je da je jos neko vrlo ozbiljno shvatio temu. Inace da znate, da je uradjena jedna ozbiljna analiza, kojom se nekako doslo do optimalnog broja od 540 zaposlenih, sto je trenutno daleko prevazidjeno. Sada je zaposleno blizu 850 (mozda i vise), a ne mogu nikako da kazem za sve - da su radnici. Uporednom analizom poslovanja 2011-12 i posle preuzimanja firme dosao sam takodje do interesantnih podataka. (iz materijala skupstine grada)
    Plate su pale za 10% a fond za plate je povecan 20%. Menadzment je povecan 300%. Ulaganja su pala sa 960 miliona na 680 miliona. A da ne pricam o kreditnom zaduzenju koje je takodje povecano... Ima jos, ali ne bi da zamaram...
    Potpuno se slazem sa vama, i vasim osvrtom na sve ono sto prati "preuzimanje" i "naduvavanje" jednog tako kompleksnog sistema.
    Ali ovo nije ni mesto a i ne postoji prava svrha posto je politika debelo umesala prste u tehniku...
    Ovakvo poslovanje, sa jedne strane treba da pokrije rupu gradskog budzeta (zbog odluka drzave i ATP), nesposobnost i daleko je od savesnog rada u privrednom poslovanju, a neminovno vodi u propast...
    U privatnoj firmi niko nebi ni pokusao priblizno ovako i na ovaj nacin da posluje (sto se tice broja i strukture zaposlenih).
    Cilj moje analize je bio da potrosac shvati da na malim zahvatima i jeftinim popravkama SAM SEBI MOZE DA USTEDI.
  • idibegaj

    08.03.2014 17:27
    @majstor bobo-konacno moja tema...
    Majtor Bobo,
    svaki problem moze da se posmatra sa raznih strana.
    Ovde ste krenuli za sargarepom koju su nam svesno podturili ovi raspojasani "kadrovi" iz koalicije na vlasti.

    U svakom prirodnom toku,procesu postoje gubici koji se ne mogu izbeci.
    Ljudska potreba je da se sa sto manje ulaganja, uz kvalitetan proces
    i minimalne gubitke dobiju pozitivni rezultati.
    Inace, da nije tako covecanstvo ne bi imalo napredak.
    Kadrovima koji rukovode gradskim ( zajednickim) resursima je obaveza da za nase novce, iz budzeta daju kvalitetne usluge svima nama.
    Da li je tako u stvarnosti?
    Naravno, u troskove koji su neminovni da bi sistem funkcionisao ulaze i troskovi isplate plata zaposlenih.

    Pozdravio bih vasu analizu da ste napravili i uporedni elaborat koji
    bi obuhvatio sledece:
    -broj potrebnih radnika da bi ViK funkcionisao po meri gradjana,
    -broj radnika koji su zaposleni po partijskoj liniji,u bilo kom periodu a
    da za njihovo angazovanje nije bilo potrebe,
    -strukturu zaposlenih u ViK,uzimajuci u obzir sve kursiste,osnovnoskolce,razne frizerke,megagiga trenda fakultetlije,geografe,istoricare,sociologe i druge zalutale profesije,
    -broj direktora,njihovih savetnika,savetnikovih savetnika,savetnika savetnikovih savetnika,luftika na googlu,fb i raznim online sajtovima...
    -broj posetilaca raznih restorana,kafica i drugih destinacija u toku radnog vremena,
    -broj "zaposlenih" koji odradjuju partijske zadatke a samo navrate ili uopste ne navrate na radno mesto,
    -broj i vrstu sluzbenih vozila koja se koriste mimo potrebe ViK,kao i ukupne troskove registracije,osiguranja,odrzavanja istih i kolicinu goriva koje se potrosi na taj nacin,

    -broj stvarno strucnih i pozrtvovanih radnika koji nose teret poslova na svojim ledjima na cemu smo im zahvalni...

    E pa moj dobri stari majstore, analizirajte ove smernice i dajte rezultat -gubitke koji nastaju po ovom osnovu,izrazen u RSD ili E.

    Nadam se da ce ionako veliki gubici koji prikazuje gornji tekst biti minorni prema iznosu koji nam ne prikazuju.

    Da zlo bude vece,sve ovo mozete da primenite na svako preduzece u Srbiji kojim rukovode partijski kadrovi.
    Zamislite kolika je ukupna steta u Srbiji nastala plenom raznih partija time sto su protivno zakonu uzurpirali preduzeca.
    Da li bi nam uopste bilo potrebno zaduzivanje u inostranstvu,bar u ovom obimu?
    Navedite nam bar jednu firmu koju su vodili partijski kadrovi a da zdravo posluje?
    Cega su se god uhvatili ,sve su upropastili.
    Da zlo bude vece,cirkulisu iz jedne firme u dugu i tako u krug.

    Najveca nasa nesreca je u cinjenici da su se svi kandidovali da ih ponovo biramo, da nastave tamo gde su zapoceli.

    Ipak je Njegos bio u pravu:
    "Pucina (narod) je stoka jedna grdna,dobre duse kad joj rebra pucu"...
    Slava mu i hvala.

    P.S.
    JKP ViK je samo jedo uzorkovano preduzece koje se ne izdvaja od drugih bar po prilikama koje vladaju u njima.
    Verovatno su gradski oci zauzeti izborima pa ovakve "bisere" i ne primecuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti