FOTO, VIDEO: Inspekcija zaplenila švercovane cigarete sa Futoške

Reagujući na pisanje Radija 021, novosadska tržišna inspekcija oduzela je na Futoškoj pijaci 677 kutija švercovanih cigareta.

Reagujući na pisanje Radija 021, novosadska tržišna inspekcija oduzela je na Futoškoj pijaci 677 kutija švercovanih cigareta.

Kako saznaje 021, kontrola je obavljena na osnovu prijava građana da se na pijaci prodaju cigarete sa kosovskom markicom.

Tom prilikom je jedna žena privedena i njoj je oduzeta roba, dok je muškarac koji je takođe prodavao cigarete pobegao. Kako za 021 kaže načelnica gradske Tržišne inspekcije Senka Knežević, procenjuje se da je vrednost zaplenjenih cigareta oko 95.000 dinara.

"Po prijavi građana otišli smo na Futošku pijacu i zatekli jednu osobu kod koje smo našli 137 paklica cigareta. Našli smo cigarete Monte, sa akciznom markicom Crne Gore i Pal Mal sa makedonskom markicom, a bez akciznih markica Mažestik, Merlin, Siti, Trokadero, Monro", priča načelnica, dodajući da je na još jednom mestu zatečeno 540 paklica cigareta, ali je preprodavac napustio mesto prodaje.

Na osnovu zapisnika koji je inspekcija obavila, nabavna cena zaplenjenih cigareta kreće se od 80 do 120 dinara.

Cigarete se na crnom tržištu prodaju već od 140 dinara, odnosno za 50 do 60 dinara jeftinije nego u trafikama i radnjama.

Tržišni inspektor Goran Štulić koji je bio na licu mesta, kaže za 021 da su otišli na Futošku pijacu sa policijom i da su kod tezge zatekli veliku količinu duvana bez akciznih markica.

"Osoba koja je prodavala je saslušana, sačinjen je zapisnik, uručeno je rešenje i potvrda o oduzimanju cigareta. Kasnije će biti sproveden prekršajni postupak", objašnjava Štulić i dodaje da se za deo koji je bez akciznih markica ne može utvrditi poreklo.

Kako navodi načelnica Senka Knežević, što se tiče daljeg postupka, tržišna inspekcija podnosi prekršajne prijave Prekršajnom sudu i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a propisana visina kazne kreće se od 50.000 do 150.000 dinara.

Tokom poslednjih godinu dana, Tržišna inspekcija je u Novom Sadu obavila 573 kontrole prometa cigareta, rezanog duvana i pribora za pravljenje cigareta. Podneseno je 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneseno je 11 rešenja o zabrani obavljanja delatnosti i zatečena je i zaplenjana  roba na 27 lokacija. Oduzeto je oko 44 kilograma duvana, 31 komad mašinica i tabakera, 83 pakovanja filter papira i 1.010 cigareta napravljenih od rezanog duvana.

Kako saznaje 021, švercovane cigarete se prodaju na više mesta u Novom Sadu, uglavnom na pijacama. Masovna ilegalna prodaja je procvetala u poslednjih nekoliko meseci, usled poskupljenja cigareta, ali i opšte nemaštine. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 08.03.2014 16:55
    masni brci
    Au sto ce sad neko u inspekciji da omasti brke prodajom ovih cigareta i onda po pravilu .neko ih je pokrao i nema nikakvog traga za lopovima!!!!!!!
  • Maja

    07.03.2014 15:57
    crkli da Bog da cinkarosi!!!
  • Bakanski špijun

    07.03.2014 14:00
    Šiptari nas truju
    Dajte ljudima plate pa nećete vijati nesretnike po pijacama po dojavi ,,savesnih građana,,. Da li inspekcije znaju nešto same da urade? Ovde se prodaje svo đubre ovog sveta!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti