Na novosadskim pijacama švercovane cigarete jeftinije i do 60 dinara

Na novosadskim pijacama od skoro se mogu kupiti cigarete koje potiču iz domaćih fabrika duvana, kao i one koje su namenjene kineskom tržištu, saznaje 021.
Na novosadskim pijacama od skoro se mogu kupiti cigarete koje potiču iz domaćih fabrika duvana, ali sa kosovskom i makedonskom akciznom markicom, kao i one koje su namenjene kineskom tržištu, saznaje 021.

U proseku, kutija cigareta kod ovih prodavaca jeftinija je 50 do 60 dinara u odnosu na onu na trafici.

Novinari Radija 021 su obišli većinu gradskih pijaca, a da bi se došlo do nekog od prodavaca potrebno je uložiti malo truda jer oni nisu tako lako uočljivi kao što je to bilo devedesetih. Uglavnom se kao pokrivanje koristi prodaja voća ili povrća, dok su cigarete ispod tezge.

Ponuda nije velika i ne mogu se pronaći baš sve vrste, ali preovlađuju cigarete iz Rovinja i domaćih fabrika koje su namenjene inostranim tržištima. Najčešće ima ronhila, palmala, marlbora i raznih slim cigara.

Od prodavaca nismo uspeli da saznamo odakle cigarete dolaze, a oni uglavnom rade za nekog drugog za dnevnicu ili procenat od prodaje.

Ono što je ipak primetno za razliku od preprodaje devedesetih je da prodavaca švercovanih cigareta ima malo i da su uglavnom dobro skriveni. Od drugih prodavaca na pijacama se može čuti da povremeno dolaze razne inspekcije i da traže nelegalne prodavce cigareta. (Žarko Bogosavljević)

  • tomislav

    19.03.2014 08:18
    Pitam se?
    Nije mi jasno zašto duvanska industrija ne proizvodi jednu vrstu cigareta,koje su kvalitetne,dostupne ljudima koji ih koriste uz normalnnu zakonsku regulativu zaštite nepušača idjece.Ovako se samo ide na ruku švercerima i sivoj ekonomiji pa se novac sliva u privatne džepove umesto u državnu kasu.Svima je jasno da
    -Ko puši zdravlje ruši,pa sad puši il ne puši?
  • 07.03.2014 14:10
    Državni posao
    Da li vi ljudi mislite da neko može da prodaje cigarete bez akcize iz drugih zemalja, a da Država nema ništa s tim
  • Gegavi

    07.03.2014 14:07
    #Merlinka
    Mogli bi zajedno da pređemo I na neke druge medikamente umesto što samo hoćeš da pušiš!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti