Bivši radnici preduzeća "Tvrđava Varadin" protestovali na Trgu slobode

Bivši radnici Hotelsko turističkog preduzeća "Tvrđava Varadin" protestovali su danas ispred Gradske kuće zahtevajući od vlasti da im se isplate zaostale zarade.
Bivši radnici Hotelsko turističkog preduzeća "Tvrđava Varadin" protestovali su danas ispred Gradske kuće zahtevajući od vlasti da im se isplate zaostale zarade.

Oni traže da im se na osnovu štete jer ne rade od 2005. godine isplati 10 hiljada evra po radniku, kao i otpremnine za 15 radnika, kao i da im se poveže radni staž, javlja RTV.

Ubrzo po okupljanju, radnike je primio član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski, ali su pregovori završeni bez konkretnijeg dogovora, pa radnici za narednu nedelju najavljuju nove proteste.

Hotelsko turističko preduzeće "Varadin" šezdesetih godina prošlog veka upravljalo je hotelom i pratećim objektima na Petrovaradinskoj tvrđavi uz ugovor sa Gradom da ne plaćaju zakup, ali da ne smeju da menjaju delatnost. Međutim, 1996. godine Grad im iznenada otkazuje zakup uz obrazloženje da nisu dovoljno dobro vodili posao. Radnici odlučuju da tuže grad, ali 2004. gube spor, zbog čega su naredne godine uz sudskog izvršitelja i policiju bili primorani da napuste prostorije na tvrđavi.

Od tada radnici traže da im se prizna i nadoknadi izgubljena imovina koja je ostala u hotelu i pratećim objektima, a za koju tvrde da je pre desetak godina procenjena na oko 600 hiljada evra. "Mi smo se okupili zbog naših zahteva da se obeštetimo od našeg inventara, koji je uzurpirao grad Novi Sad, tražimo odštetu, otpremnine koje nismo dobili, na našim otkazima piše da smo ih dobili, ali ustvari nismo, osim par ljudi", navodi bivša radnica Radmila Čolić.

"Naš inventar, naša stvaranja, naš ceo rad je ostao tamo, a niko sa nama nije izvršio ni popis inventara u objektu, čak je bilo i robe u magacinu i mislim da imamo pravo da tražimo odštetu", ocenjuje  Miroslav Pavlov.

Prilikom pregovora u Gradskoj kući, radnicima je rečeno da je gradski pravobranilac u izveštaju naveo da vrednost inventara nije bila procenjena na 600 hiljada evra, već na oko milion dinara.

Firma "Revnost" koja je čuvala tu imovinu, za svoje usluge potraživala je oko milion i po dinara, tako da za radnike nije ostalo novca.  

"Odlučili smo da sledeći korak bude sastanak u ponedeljak sa predstavnicima sindikata, gde ćemo definisati koje su to institiucije koje su nadležne za pojedine probleme sa kojima se suočavaju zaposleni," rekao je član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski.

Novi Sad je hotel i prateće objekte na Petrovaradinskoj tvrđavi, 2006. godine oglašavao na tenderu, na kom je jedini zvanični zainteresovani zakupac bio sada preminuli biznismen Ratko Buturović.

Uprkos zakazanom sastanku za ponedeljak, radnici najavljuju nove proteste.

  • 07.03.2014 15:02
    Takav je bio sistem. Uzimao i davao. Tako nesto vise ne postoji.
  • -

    07.03.2014 08:02
    -
    ova imovina dok svi gradjani ne dobiju akcije pripada radnicima i gradjanima

    e balsa, ne pada iver daleko
  • S O Sa

    07.03.2014 06:05
    ???
    Pa neće baš biti da je to sve grad opremio!!! Ti ni neznaš koliko su ljudima uzimali od plata za,izgradnju ostalih hotela,za izgradnju SPENS-a, za KOsovo i Crnu goru... Ako misliš da su to gradske pare, grdno se varaš! Možda trba da pitaš mamu i tatu za sve to, ako se ti već ne sećaš tog vremena!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti