Znate li šta je Risajkling art?

Kako su cene garderobe i modnih dodataka u stalnom porastu, kreativci su se dosetili ekonomičnih načina da se bude u trendu.
Kako su cene garderobe i modnih dodataka u stalnom porastu, kreativci su se dosetili ekonomičnih načina da se bude u trendu.

Recikliranje u dizajnerske svrhe postalo je biznis, koji ne podstiče samo kreativnost, već i ekološku svest. Reciklaža se najčešće upotrebljava za pravljenje unikatnog nakita, ali i za odevne predmete.

Prema rečima Biljane Dudaš iz jednog od lokala u gradu u kom se mogu naći ovakvi predmeti, mnoge stvari koje ljudi bacaju mogu se iskoristi za pravljenje nečeg kreativnog. "Imamo nakit od papirnih perli, broševe koji su napravljeni od ostataka tkanina, korpice napravljene u potpunost od papira, ali biće još novih stvari od recikliranog materijala", navodi Dudaševa.

Da je interesovanje za ovako izrađene predmete sve veće, potvrđuje grafički dizajner Jelena Majdadžić, koja se ovim zanatom bavi kratko. Kaže za 021 da uglavnom koristi papir i dugmiće, ali se  trenutno sprema za poseban poduhvat. "Koristim stare plastične flaše, pa od njih pravim zavesu, koja se može postaviti u baštu na primer. To mi je sad veliki zadatak", priča Jelena

Kako za Novosadski informativni portal kaže Kristina Cvejanov, portparolka Greentek-a, preduzeća za reciklažu plastike, reciklaža je izuzetno važna i čak se i deci u nižem uzrastu u školskim ustanovama ukazuje da reciklirani proizvodi nisu smeće, već pametno iskorišćena sirovina. Ona podseća da je Risajkling art, kako se naziva reciklaža u dizajnerske svrhe, već odavno trend na zapadu.

Olivera Šarić, koja se bavi tkanjem, savetuje Novosađankama da budu kreativne i ekonomične i kaže da se stara garderoba može lako pretvoriti u novi dekorativni predmet za domaćinstvo. "Stare trenerice, majice, košulje i sve što je dotrajalo iseče se na trake i od toga se mogu napraviti lepe krpare. Delove neke svilene košulje možete upotrebiti kao nadstolnjak", kaže Šarićeva.

Da je recikliranje u dizajnerske svrhe široko rasporostranjeno i prihvaćeno na tržištu svedoči veliko interesovanje kupaca, ali i veliki broj lokala i stranica na društvenim mrežama gde se ovakvi proizvodi mogu naći. Nekada su dizajnerske sitnice bile stvar prestiža, a sada su odlika kreativnosti i ekološke svesti. (Milica Đilas)

  • Đ.Čvarkov,glavni arhivator

    11.03.2014 14:55
    @recycling art
    Da da,balavče jedan. Mene pitaš šta je risaklinge arte!
    Pa to je gomila đ.breta i otpada sa Pejicevih salaša postavljena u nekoj Art galeriji.
    Jel tako Dragane Torbica Đure?
    Žika je najveći savremeni umetnik,još kad se napije i uneredi na sve to.
  • xy

    11.03.2014 13:48
    Sorry, ja da pitam opet jer vidim, nema objašnjenja: a ŠTA je ovaj predmet na fotografiji (drugoj po redu)? A, i onaj prvi: čemu služi?
  • -

    11.03.2014 12:42
    -
    nemojte da se desi kao sa second handom pa cene budu skuplje nego u prodavnicama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti