Učenik razderao leđa na času fizičkog

Učenik OŠ "Jovan Dučić", koji pohađa malu školu, povredio se na času fizičkog, pa su roditelji morali da ga vode u bolnicu na ušivanje.
Devetogodišnji učenik OŠ "Jovan Dučić", koji pohađa malu školu u Petrovaradinu, prošle sedmice povredio se na času fizičkog vaspitanja, pa su roditelji morali da ga vode u bolnicu na ušivanje.

Po rečima oca mališana, Milorada Komazeca, učiteljica ga je pozvala da dođe u školu po sina, jer je razderao leđa.

"Dete se povredilo na šiljak koji viri iz ograde oko igrališta. U bolnici su mu stavili četiri kopče. Međutim, ograda nije najopasnija stvar na tom igralištu. Unutar ograde, na terenu, nalazi se stari betonski stub, ostatak građevinskog šuta, sa armaturom, koja iz njega viri, što je mnogo opasnije, jer deca mogu da padnu na to i povrede se", objašnjava Komazec za "Dnevnik".

S obzirom na to da igralište, na kojem se održavaju časovi fizičkog vaspitanja, nije bezbedno za đake, Komazec je razgovarao sa ostalim roditeljima, kako bi pronašli rešenje za uklanjanje stuba. Međutim, kako je objasnio, iako su i ostali roditelji zabrinuti su za bezbednost đaka, niko ne želi da se zamera upravi škole.

"Ni ja nisam stigao da razgovaram sa direktorkom, jer je ona u većini slučajeva u velikoj školi, ali predložiću da se taj stub sa terena ukloni. Ukoliko je to potrebno, mi kao roditelji voljni smo da se organizujemo da sami uklonimo stub, jer igralište nije bezbedno za đake ukoliko stub ostane tu", kaže Komazec.

Direktorka: Nije mi jasno zašto do sada stub nije uklonjen

Iako je prošlo nedelju dana od povrede mališana, direktorka OŠ "Jovan Dučić" Ružica Pavlović nije bila obaveštena o povredi. "Nedelju dana je prošlo od povrede, a niko me nije obavestio. Obići ću igralište da bih videla o čemu se radi i kako taj stub, za koji kažu da ugrožava bezbednost đaka, može da se ukloni, što ćemo odmah uraditi. S obzirom na to da sam na funkciji direktora godinu dana, do sada nisam stigla detaljnije da obiđem igralište, jer smo imali posla oko sređivanja male škole i uređenja dvorišta", rekla je Pavlovićeva.

Mala škola nema adekvatnu salu za fizičko te se nastava iz tog predmeta već 20 godina odvija na igralištu preko puta škole. Direktorka kaže da se o bezbednosti škole do početka ove godine brinuo majstor, koji je otišao u penziju, a zaposlen je novi, koji se još uvek ne snalazi najbolje. "Učitelji mi nisu preneli u kakvom je stanju igralište. Takođe, stari majstor, koji je nadavno otišao u penziju, nikada nam nije rekao da igralište nije bezbedno. Nastava se tu odvija već 20 godina i nije mi jasno zašto do sada taj stub nije uklonjen", kaže Pavlovićeva.

Direktorka ističe da igralište po nadležnosti pripada mesnoj zajednici te da škola nad njim nema ingerencije.

  • Melentije

    10.03.2014 13:40
    Izbacili batinu iz Raja.
    Ma ovi roditelji sada, ništa ne valjaju!
    U moje vreme, post krvave procedure bile su veoma razrađene. Znalo se. Prvo doooobar degenek, pa ondak na šivenje!
    A to sa šiljkom? Paaaaaaa, kako da kažem? Mogao sam da biram. Oćem li sam da „berem kožu na šiljak“ ili da mi to urade kod kuće, u okviru vaspitno popravnih metoda.
    Da ne grešim dušu, bilo je i preventivnih radnji. Samo neko kaže mojima kod kuće da sam pogledao neki tamo šiljak, oma me šalju da sam biram vaspitno sredstvo koje je iz raja izašlo.
    Volj mi vrba, volj leska…
  • Jacovitti

    10.03.2014 13:24
    Uuuuuuuuuuuuuu...
    Veoma inspirativno, rekao bih. Upravo me tekst sa komentarima podstakao da napišem jedan stručni rad, koji bi se bavio problematikom zamora palca prilikom uključivanja i isključivanja hemijske olovke.
    Obzirom da će na predstojećim izborima hemijska olovka biti veoma korišćena, zamaranje palca prilikom uključivanja (pre glasanja) i isključivanja (posle glasanja) ima svoju „izbornu težinu“.
    Veliko je pitanje kako se ovo rešava na mestu partijski postavljene direktorice osnovne škole, te partijski zaposlenom rukovodećem kadru po novosadskim JKP i JP.
    Zamislite da još neko mora na šivenje posle glasanja? Ju, ju & naopako…
    Molim prisutne da mi pomognu korisnim savetima.
    Unapred hvala!
  • Marko

    10.03.2014 12:44
    @Pedagog
    Pedagože, ajde vi meni objasnite kako je moguće u svakom trenutku nadgledati svako dete u školi, ne mora u školi, ajde samo da uzmemo za primer čas fiskulture gde deca trče, igraju fudbal, rade gimnastiku, nebitno, ko mi kaže da jedan nastavnik to može da odradi, da u svakom trenutku drži 25-30 đaka na oku, nikad nije bio u takvoj situaciji. Ne možete porediti naše škole, sa školama u inostranstvu, ni po čemu, pa ni po činjenici da naše škole po njihovim standardima možda i ne bi radile, ali opet uzmite za primer škole u inostranstvu gde sve funkcioniše kako treba, pa se eto, slučajno, zadesi da uđe učenik sa oružjem i pobije 10ak drugara iz klupe... Uređen im je sistem jelte? Otkud onda to da se desi tamo gde je sve sjajno i bajno? Pridaje se previše značaja tome, roditelji nikad ne mogu biti sigurni bezbednost dece BILO GDE!!! A pogotovo u školama, gde je PEPSI služba jedan od glavnih problema! Ako ćemo po vama, svi treba da budemo u staklenom zvonu i da ne puštamo decu napolje, jer, Bože moj, može da se saplete na ulici i padne, i sastruže koleno, da se ogrebe na fudbalu, ili da, ne daj bože, ukalja cipelice... Zbog takvog stava kakav VI imate, deca i mogu da donose mačete u škole, da biju nastavnike po parkovima, i slično, zaštićeni su od strane države, razmaženi od strane roditelja, blago rečeno, katastrofa... Ako ste zaista pedagog, radite svoj posao, vaspitajte nam decu i pazite da se ne sapletu negde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti