Konačno gotova glavna kuhinja za snabdevanje gradskih vrtića

Za konačni završetak izgradnje zgrade centralne kuhinje "Radosnog detinjstva" nedostaje još da se sagradi trafostanica.
Za konačni završetak izgradnje zgrade centralne kuhinje "Radosnog detinjstva" i početak njenog rada nedostaje još samo da se sagradi trafostanica.

Naime, sa firmom "Dijagonala" je konačno rešen problem oko bankarskih garancija i ovo građevinsko preduzeće bi trebalo narednih dana da nastavi sa radovima i potpuno ih završi.

Direktor Fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković kaže za 021 da su početkom ove nedelje iz Dijagonale dostavili bankarsku garanciju. - Danas su dostavljenje garancije Dijagonale. Time su se stvorili uslovi za plaćanje radova od 23 miliona dinara. Očekujem da radovi budu nastavljeni i u najskorijem roku gotovi. Sa svim aneksima ugovora, vrednost izgradnje je 471 milion dinara sa PDV-om - objašnjava Malenković.

S druge strane, još nije rešeno pitanje izgradnje trafostanice i pored pregovora koji traju neko vreme. U Fondu navode da su ponudili gradu i Radosnom detinjstvu da plate gradnju trafostanice i da sada čekaju na odgovor.

- Trafostanica je bila obaveza investitora. Mi smo ponudili da obezbedimo sredstva i u Radosnom detinjstvu su kazali da će o tome obavestiti čelnike Grada. Sada čekamo da nas obavestite šta dalje. Mi smo spremni da učestvujemo - kaže direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Direktor Predškolske ustanove Marko Grgurović kaže za 021 da nemaju potpune informacije o tome šta je ostalo da se uradi kako bi kuhinja bila gotova, jer je posao rađen mimo ove ustanove iako su imali komunikaciju sa Fondovima i drugim državnim organima uključenim u posao. - Sada je trenutno zatišje. Tražili smo od Uprave za javne nabavke da nas uputi šta da radimo, ali i dalje nemamo odgovor. Svima smo se ovim povodom obratili, ali nam još niko nije odgovorio - kaže Grgurević.On dodaje da se nada da će sve uskoro biti rešeno, jer je ovoj ustanovi potrebna nova kuhinja pošto dve postojeće već godinama ne zadovoljavaju potrebe predškolske ustanove.

Podsetimo, gradnja kuhinje je najavljena kao veliki projekat, ali od samog početka je prate kontroverze. Problematičan je izbor lokacije u Industrijskoj zoni, koja je značajno udaljena od grada, čime rastu troškovi prevoza hrane do vrtića, a sporni su i sami radovi zbog sumnjivog tendera za izbor izvođača.

Podsetimo, bilo je planirano 10 miliona evra za kompletan projekat, ali je na prvom tenderu prihvaćena ponuda građevinske firme "Dijagonala" od 370 miliona dinara, iako je na stolu bila i duplo niža ponuda kompanije "Monera". Ipak, pokrajinska budžetska inspekcija u slučaju ove javne nabavke nije utvrdila ništa sporno. Tu ponudu su kao najbolju prihvatili tadašnji direktor "Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić i firma "Eurogardi", koja je dobila posao projektovanja objekta, iako je tu odluku kritikovala nezavisna italijanska konsultantska kompanija. Radovi i oprema su prema poslednjim podacima Fonda za kapitalna ulaganja procenjeni na 471 milion dinara. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • Sale NS

    12.03.2014 06:22
    Ko mi jos jednom kaze nesto ...
    ... protiv Bore Samardzica ! Pa radovi idu i bez njega po sistemu "kuhinja vama, pare meni" !? P.S. Nikako da napisete da li u toj novoj kuhiniji postoji prostorija za "poseban dnevni odmor" zaposlenih radnica ?
  • NEBOJŠA BERAK

    11.03.2014 22:29
    odgovor ZNAM DA ČITAM
    Draga moja ja sam VLASNIK preduzeća MONERA i ja znam ISTINU kompletnu i jedini koji su objavljivali priču bili su sa 021 PORTALA. Ovde je prenešena izjava, a u procesu je bio i MILOVIĆ koji je otišao na mesto konzula u Trst odakle je i razrešen. TO JE KOMPLETNA EKIPA a ja sam bio taj KOJI IH JE SPREČIO da UKRADU 5 MILIONA EVRA, ali ih NISAM PSREČIO da ukradu 2 MILIONA EVRA na ovom poslu i to se vidi iz aviona, a nije reagovalo NI TŽILAŠTVO. I JA ZNAM DA ČITAM I ŠTA SE DESILO. I za sve postoji verodostojna dokumentacija. I OBJAVLJIVANA je dobrim delom i na ovom sajtu.
  • sugradjanka

    11.03.2014 18:14
    kuhinja...
    konacno pri kraju! toliko je smrdelo, i jos uvek smrdi, iz vrtica u Narodnih heroja, da mi se stomak okrece ujutro pri odlasku na posao. zbog njih idem okolo, to je strasno, smrad skembica u prvoj fazi kuvanja, pre 7 ujutro...uzas! smrdi od Skupstine grada pa nadalje, preko puta, neki put i u Maksima Gorkog, kako vec vetar duva..nesnosno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti