Napušteni novosadski prostori postaju kulturna scena

Napušteni i zapušteni vojni hangari, stari železnički tunel na Petrovaradinskoj tvrđavi, barutana "Josif" kod Beogradske kapije, Kineska četvrt, stari bioskop "Korzo" i platoi kod Jodnje banje i Vojne bolnice lokacije su kojima će ponovo biti udahnut život u projektu "Graditeljsko nasleđe kao scena" udruženja "Scenatorium".

Napušteni i zapušteni vojni hangari, stari železnički tunel na Petrovaradinskoj tvrđavi, barutana "Josif" kod Beogradske kapije, Kineska četvrt, stari bioskop "Korzo" i platoi kod Jodnje banje i Vojne bolnice lokacije su kojima će ponovo biti udahnut život u projektu "Graditeljsko nasleđe kao scena" udruženja "Scenatorium".

Od leta, na ovih sedam lokacija trebalo bi da se održavaju performansi, predstave, izložbe i drugi zabavni i kulturni sadržaji.

- Želimo da skrenemo pažnju na zapuštene spomenike kulture i da ih ambijentalnim teatrom približimo javnosti i nadležima. Imamo predloge na koji način bi se ovi objekti mogli koristiti i u tom stanju kakvom su danas, bez obnove. Ali, naravno, želimo da skrenemo pažnju i na njihovo zapušteno stanje - kaže Katarina Dajč iz "Scenatoriuma" za 24sata.

Ona navodi i da su predstavnici svih nivoa vlasti raspoloženi za sarađuju, a od vojske su već dobili dopuštenje da u hangarima i železničkom tunelu održavaju svoje programe. Nekadašnji bioskop "Korzo" u Zmaj Jovinoj 4 danas služi kao skladišni prostor, zgrada je vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali postoji preporuka da služi za kulturne programe.

Projekat "Graditeljsko nasleđe kao scena" pomažu Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  • Ја сам био

    14.03.2014 10:28
    уметник пре вас
    Удружење "Сценаторијум"? Никад чули. Катарина Дајч? Ко је то?
    Мислим да је овде акценат на војним "напуштеним - запуштеним" објектима и зградама СПЦ-а. Препознатљива матрица.
  • Umetnik

    13.03.2014 06:04
    zivela kultura
    meni se ovo cini samo kao jeos jedan propagandni blef snsa da bi navukli masu da glasa za njih. Zasto do ovih izbora nikada nije bilo reci o tome nego sada 3 dana do izbora MI brinemo jako o kulturi i o novosadskim umetnicima. Zabole sns i satelite za kulturu, svi smo videli kakva je njihova kultura a posebno od gradonacelnika vucevica i njegovog "kabineta. A najcaznije nemojte da se nadate ni u pismu da ce crkva narodu nesto dati, oni su konkretno u ovoj zemlji naucili samo da uzimaju, najbolji dokaz je sto su prvo izbacili cak i knjizaru matice srpske iz "njihovog" objekta, toliko.Pazite za koga glasate.
  • nsnn

    12.03.2014 23:55
    ja mislim da bi najbolje bilo da se tu napravi jedan mini big shoping centar, ionako je to jedino sto se pravi u ovoj drzavi gde svi kukaju da nemaju hranu a parking sa hiljadu mesta ispred trznog centra pun svaki i ceo dan, pa da ne mora cak tamo da se ide, jedna minj verzija da se napravi i u centru, sta ce nam jos kultura

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti