Pištolji na crno jeftiniji od patika

Pištolj u Novom Sadu moguće je na crnom tržištu nabaviti za samo 100 evra.

Pištolj u Novom Sadu moguće je na crnom tržištu nabaviti za samo 100 evra.

Na crnom tržištu prosečan pištolj se može nabaviti za 200-250 evra, ali i jeftinije ako je pištolj "vruć", tj. nekome se žuri da ga proda. - Kada mu je frka za novom dozom, narkoman će pištolj, koji je prethodno ukrao, prodati za manje od 100 evra, što je jeftinije od para boljih patika - kaže sagovornik 24 sata.

Svake godine u Novom Sadu zapleni se do 100 komada ilegalnog vatrenog oružja. Pištolji su uglavnom kupljeni ispod ruke. - Skoro svaki komad oružja koji se koristi u uličnom kriminalu je u ilegalnom posedu. Najčešće su u pitanju domaći pištolji marke "zastava", a ređe se nailazi na "berete" i drugo - kaže novosadski balističar Dejan Belić, napominjući da "gde god ima droge, ima i oružja".

Falsifikuju nabavne dozvole

Pištolji često kruže među novosadskim kriminalcima, pa se neretko događa da se u više krivičnih dela pojavi isti komad oružja. Njihovo poreklo i pravog vlasnika je skoro nemoguće otkriti jer, pored toga što su brojevi na cevi izbrušeni, kriminalci retko kada priznaju gde su nabavili oružje. Drugi način na koji oružje stiže na ulicu jeste falsifikovanje nabavne dozvole za njega.

- Ovo se radi kada se kupuju kvalitetniji i skuplji komadi. Kupac kod legalnog prodavca oružja dođe s dobro urađenim falsifikatom nabavne dozvole dobijene, recimo, u Raškoj. Trgovac mu uredno proda oružje, ne sumnjajući da je u pitanju falš, a kupac ode s navodno legalno kupljenim pištoljem - kaže sagovornik lista.

U jednoj legalnoj prodavnici oružja policija je prilikom provere ustanovila da nedostaje čak 70 pištolja marke "glok". Ispostavilo se da je vlasnik za svih 70 komada imao navodno uredne nabavne dozvole, za koje se ispostavilo da su odlično urađeni falsifikati. Kupci, naravno, nikada nisu prijavili policiji da su postali vlasnici vatrenog oružja.

  • Vatra

    26.01.2023 15:03
    Ovo nije demokratska država,
    U demokratskoj državi svi punoletni more kupe oružje bez dozvole i plaćanja poreza.
    A ti isti koji traže dozvolu prodaju oružje na crno.
    Toj sirotinji kojoj ste dali dozvole za nabavku oružja ,ti su i pokrali ovu državu.
    Svemu dođe kraj.
  • Gagac

    22.07.2019 06:59
    Oruzje i balkan
    Naša država pokušava da uvede zakone država koje nisu ratovale i naravno predavale se agresorima istog dana. Na balkanu je oružje deo foljlora i tradicije. Pokusali su da od 2000 te god unište sve što nas vezuje za vatreno oružje ali ubistva se retko dogadjaju sa registrovanim pistoljima. A kako pistolja nema poteže se za sekire i čakije. Interesuhe me ko će da puca u sledećim ratovima OVI KOJI SLUŠAJU STRANCE NEĆE.
  • Nikola

    07.02.2019 16:49
    moc drzavi
    Pitate se zasto je porez veliki ,zasto tesko do dozvole??Zato sto drzava zeli da onemoguci narod da se brani sam od lopova i kriminalaca koi su funkcioneri, i njima slicni.Svako dete sa 18 godina ima dozvolu ,niko nepita da li zna da rukuje timoruzjem ,bitno je da je pred tamo nekim osrednjim insruktorom ispalio 10 metaka rasklopio i sklopio pistolj i evo svaka cast.A neko ko je bio u vojsci ,pravoj vojsci 98/99 15 meseci mart 98-jun 99,kosovo ,teren ,celo bombardovanje u rovu nedaju mu oruzje jer nije dobio potvrdu od drzavnog insruktora.E pa i treba dase roka bato samo nek se roka....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti