Laureat Antićeve nagrade: Pesnik ne treba da nastupa ispred bilo kojeg kolektiva

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Miroslav Mika Antić" za zbirku "Između trideset treće i smrti", beogradski pesnik Dejan Matić, izjavio je da "mu je pripala čast koju nije očekivao".

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Miroslav Mika Antić" za zbirku "Između trideset treće i smrti", beogradski pesnik Dejan Matić, izjavio je da "mu je pripala čast koju nije očekivao".

"Smatram da pesniku, da bi stvarao, nisu potrebne nikakve nagrade, ni pohvale", naglasio je Matić i dodao da, po njegovom shvatanju, savremeni pesnik je izgnanik, prepušten samome sebi, kao na primer Ovidije, Dante ili naš Crnjanski.

Prema njegovim rečima "moderni pesnik i ne treba da bude horski pevač, niti da nastupa ispred bilo kojeg kolektiva, naciona, generacije, grupe ili partije, dakle, velika je čast nagrada koja nosi ime autentičnog pesnika i majstora reči, ali i obaveza: bez kompromisa i nemilosrdno prema sebi i svom poslu".

Matić (1979), koji je diplomirao srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu piše i objavljuje poeziju u književnim časopisima. Dugogodišnji je sekretar redakcija časopisa "Poezija" i "Istočnik", jedan je od osnivača udruženja "Treći Trg", direktor Međunarodnog beogradskog festivala poezije i knjige "Trgni se! Poezija" i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa "Treći Trg".

Svoju prvu književnu nagradu "Miroslav Antić" primiće sutra, 14. marta, u podne, u Gradskoj kući.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti