Nasilje u Novom Sadu neće rešiti 200 novih policajaca?

Dodatnih 200 policajaca, koliko je poslato Policijskoj upravi Novi Sad kao ispomoć za poboljšanje bezbednosti u tom gradu, neće znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela jer to nije adekvatna sistemska mera, ocenila je istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Aurelija Đan. 

Dodatnih 200 policajaca, koliko je poslato Policijskoj upravi Novi Sad kao ispomoć za poboljšanje bezbednosti u tom gradu, neće znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela jer to nije adekvatna sistemska mera, ocenila je istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Aurelija Đan.

- Umesto povećanja broja policijskih službenika, MUP bi trebalo da uloži napore ka boljem sistemu upravljanja ljudskim resursima, jer Srbija već ima veći broj policajaca u odnosu na evropski prosek - navela je Aurelija. Prema njenim rečima, podaci MUP-a pokazuju da na 100.000 stanovnika u Srbiji ima 615 policajaca, Evropskoj uniji je preporučeni broj 380, a Ujedinjene nacije predlažu da broj policajaca ne treba da bude manji od 200.

- Istraživanja u Evropi i Americi koja su sprovedena tokom poslednje decenije, ukazuju da ne postoji jasna veza između povećanog broja policajaca i smanjenja broja krivičnih dela - kazala je ona.

Dodala je da pojedini policajci obavljaju samo administrativne poslove u MUP-u, za šta su očigledan primer policajke, pošto veliki broj rukovodioca u MUP-u smatra da žene u policiji nisu u stanju da se fizički i emotivno suoče sa zahtevima posla na terenu. - To nam govori da se resursi policije ne koriste optimalno i da povećanje broja policajaca ne samo da ne utiče na smanjenje krivičnih dela nego ne predstavlja ni ekonomično rešenje - ocenila je Đan.

Ona je poručila da o tome da li se stanovnici Novog Sada osećaju bezbednije nakon dolaska 200 novih policajaca ne treba da se izjašnjavaju policijski rukovodioci, već sami građani. - Da bi se izmerio osećaj bezbednosti građana potrebno je istraživanje koje će na pouzdan i merljivi način dovesti do zaključaka. MUP sprovodi ovakva istraživanja javnog mnjenja, ali 2013. nije objavio njegove rezultate. Postavlja se pitanje zašto MUP nije objavio taj podatak - navela je Đan.

Podsetimo da od pre mesec dana na ulicama Novog Sada patrolira 200 novih policajaca i 17 policijskih starešina koji su pristigli iz osam policijskih uprava u Srbiji, kao hitna mera pomoći za održavanje reda u gradu, dok u Sremskoj Kamenici ne bude završena obuka za 300 novih policajaca i oni ne stupe na dužnost.

  • Bradilko

    17.03.2014 07:12
    Naravno da neće
    Nemamo ništa od manekena u plavim jaknama koji sa prvim mrakom ukrupnjavaju svoje patrole.E,to je Srbija.
  • 16.03.2014 19:48
    joj ljudi
    a da nam uvedu lepo policijski cas od 19-06??? JEL BI TADA BILI ZADOVOLJNI??? to sve ide od vas i kako vaspitavate decu.. Koja policija bre, sta ce oni sto setaju ulicom da urade?? Da pretresaju decu da im nadju neki paketic?? i onda?? njima kazna, a dilerima bleja... klinac sutra opet dodje i ??? nistaaa, daj opet da se uradim i vrh... Treba da se sredi PRAVOSUDJE a ne POLICIJA!! policija hapsi, ali sud sve pusta..
  • Ćevara

    16.03.2014 07:51
    Bravo Gospodjo Djan!!!
    Sve ste u pravu!!! A naročito u onom delu gde navodite kako veliki broj policajaca i policajki obavljaju samo administrativne poslove! Dobijaju umalo duplo veću platu od "običnih administrativnih radnika" a rade isti posao (ili ga ne rade uopšte jer su primljeni preko veze). To je najveći problem naše policije koji neće niko da vidi!
    Ispitajte koliko je primljeno u MUP u poslednje dve nedelje, sad pred izbore, i na koja radna mesta!?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti