U zatvoru na Klisi uzgajaju luk i prave parking kugle

Zatvorenici na Klisi čuvaju ovce i svinje, rade u betonjari i kartonaži, a u plastenicima sade povrće.

Zatvorenici na Klisi čuvaju ovce i svinje, rade u betonjari i kartonaži, a u plastenicima sade povrće.

Takođe, bave se i proizvodnjom betonskih parking kugli i stubova za ograde, a u sklopu zatvora je i auto-garaža, perionica, bravarska radnja, voćnjak i ukupno 11 hektara zemlje.

- Najbolji rade u komercijalnom delu u upravnoj zgradi. Ostali poslovi, osim kartonaže, namenjeni su osuđenicima koji su u poluotvorenom delu, odnosno imaju manje kazne i mogu da izađu van zatvorskog kruga. Oni koji moraju da ostanu iza zidova, mogu da prave kartonske kutije - objašnjava načelnik službe za obuku i upošljavanje u zatvoru Aleksandar Ajdarić.

Radnici na ovim poslovima ne mogu puno da zarade, ali imaju za svoje potrebe. Ajdarić kaže da zatvor posluje u plusu, a sve što pretekne ulaže se u dalju proizvodnju. Prošle godine proizveli su 1.500 betonskih stubova, 41.000 behaton ploča i četiri tone mesa.

- Četiri godine radim ovde. Posle doručka dođu po nas i krećemo sa poslom oko sedam. Radimo osam sati, ali nema norme, sve ide lagano i gledamo da nam brže prođe dan - kaže za 24sata zatvorenik Radosav Đokić, pokazujući i novi hobi ekipe iz kartonaže - uzgajanje cveća.

  • Toma

    17.03.2014 22:49
    @ Y
    zato što se zidanje objekata obavlja od strane ovlašćenih lica za to, a ne robova. To treba da radi neko ko ume da zida i da radi po projektu.

    Pritom, zatvorenici bi namerno odstupali od projekta, ne bi li nekome kasnije olakšali bekstvo iz tog istog zatvora.

    Upregnuti ih da vrte generator u krug kao konji mlin, prave struju.
  • Y

    17.03.2014 18:01
    Mitrovica
    Zatvor u Sr. Mitrovici nekada je imao ogromnu poljoprivrednu eknomiju, ugostiteljske objekte (zatvoren sistem proizvodnje hrane), kovačnicu, prese za izradu traktorskih točkova itd. Tada su zatvorenici sami sebe izdržavali, i još stvarali ekstra prihod. Danas od toga nije ostalo gotovo ništa. Pa stoga, primer zatvora na Klisi deluje mi ohrabrujuće. No, pored toga, a pošto se često govori o nedostatku zatvorskog prostora, pitanje: zbog čeka zatvorenici ne bi bili uključeni u izgradnju novih zatvorskih kapaciteta? Em se rešava postojeći problem, em nije skupo...
  • Huncut

    17.03.2014 17:21
    Ma mani me ovog luka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti